Mesajı Okuyun
Old 30-04-2007, 15:00   #46
uye8490

Alıntı:
Hapishaneye akşam saatlerinde getirildim. Hapishane girişinde üst araması yapılacağı söylenerek bir odaya alındım. Odaya girdiğimde üzerimdeki eşyaları çıkarmam söylendi. Böyle bir üst aramasının insani olmadığını aramanın daha insani bir şekilde yapılması gerektiğini söyledim. Tekrar arama yapacağız, soyunacaksın denildi ve üzerime 6-7 gardiyan saldırarak tekme-tokat ve hakaretlerle elbiselerim zorla yırtılarak çıkarıldı.
Bunun ardından daha çıplak bir vaziyetteyken falakaya yatırıldım. Bu işkence 4 tane baş gardiyan ve 2 tane normal gardiyan eşliğinde gerçekleşti. Önce ellerindeki plastik su borusu ile vücudumun çeşitli yerlerine gelişi güzel vurmaya başladılar. Sonra ikisi ayağımı kemerimle bağlayarak bir sehpanın üzerine koydular. Bazı gardiyanlar kımıldamamam için beni tutarken bir gardiyan da elindeki plastik su borusuyla ayak tabanlarıma vurmaya başladı.
Bir yandan falaka sürerken diğer yandan da bir gardiyan vücuduma ve kafama tekme ve tokatla vuruyordu. Kafama aldığım bir darbe sonucu baygınlık geçirene kadar bu işkence sürdü.
Arama denilerek başlanan falaka ve kaba dayakla süren bu uygulama 20.45'den 21.45'e kadar devam etti. Baygınlık geçirmemin ardından elbiselerim gardiyanlar tarafından giydirilerek tek kişilik bir hücreye tabiri caizse seke seke getirildim. Falakanın ardından yaklaşık bir gün ayaklarımın üzerine tam olarak basamadım.

Bu satırlar f tipi cezaevi koşullarının değerlendirilmesi konusunda hepimizden daha fazla söz hakkına sahip olduğuna inandığım bir tutukluya ait.

Alıntı:
Yazan Av.Selim Balku
Cezaevi koşulları önceki yıllara göre iyi olduğu tartışmasızdır ancak kesinlikle yetersizdir, mahkumu rahat ettirmek değil, mahkumu ıslah ettirmek için yetersizdir. Mahkumlara sıklıkla pedogojik eğitim verilmeli, ceza evinden çıktığı gün toplumla adaptasyon sorunu çekmemesi için meslek eğitimi verilmeli, emekle bir şeylerin elde edilebileceği gösterilmelidir... Vatan severlik duygularını nakletmek için hassasiyetle yaklaşılmalı, pişmanlık duygusunu sonuna kadar içselleştirilmelidir...

Sayın Balku, sormadan duramayacağım.Yukarıdaki satırlar F tipinde kalmış bir tutukluya ait.Cezaevlerinin hükümlüyü rahat ettirme konusunda değil de Islah konusunda yetersizliğinden şikayetçisiniz.Haklısınız hükümlü ve tutukluların rahatı(!) şüphe götürmeyecek bir şekilde ortada zaten, bu açıdan tartışılabilecek bir durum yok.Cezaevi koşullarının Islah konusundaki yetersizliğine gelince...
Satırlara dökülen muamele, bugün f tipi cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin çoğunun ,üç aşağı beş yukarı maruz kaldığı bir muameledir.Şimdi soruyorum;tutuklu veya hükümlüyü böylesi tekme+tokat+hakaret+falaka'dan ibaret bir muameleyle mi (ki bu muamelenin hukuk literatüründeki kaşılığı işkencedir)ıslah edecekler...

Av Behiç Aşcı'nın eylemini rüşvet alan bir memurun eylemine benzetme konusundaki gayretinize de doğrusu şaştım.Bir yanda hukukça ve çoğu kez evrensel ahlakça da hoş görülmeyen bir görevi kötüye kullanma durumu ,üstelik bu kötüye kullanma maddi çıkar karşılığı oluyor,bir yanda da müvekkillerini savunma yolunda,üzerinde tartışmasız söz hakkı sahibi olduğu bedenini hiçbir çıkar gözetmeden ortaya koyan bir avukat.Teşbihte hata olmaz diyorsunuz bence teşbihte mübalağa olmuş...

Eylem şeklini tasvip etmeyebilirsiniz.Ama kendi doğrusunu yaşamaktan başkaca bir şey yapmayan bir insana hele hele bir meslektaşınıza böylesi bir benzetmeyle yaklaşmanız önyargınızı ortaya koyması açısından son derece düşündürücü.
Ayrıca Av.Behiç Aşcı'nın ölüm orucu eylemine ara vermesini sağlayan genelgenin uygulanmadığı konusunda ciddi şikayetler var.Ortada bir genelge var ve maalesef uygulanmıyor.