Mesajı Okuyun
Old 18-04-2007, 14:17   #1
Av.E.Fırat Kuyurtar

 
Varsayılan İşverenin tazminat yükümlülüklerinden kurtulması

Sayın meslektaşlarım


X işyerinde kadrolu çalışanlarla beraber Y,Z,... isimli firmalarla yapılan anlaşmalar çerçevesinde belirli dönem için çalışan personeller de vardır.

Soru: Kadrolu dediğimiz belirsiz süreli ve doğrudan o işyerine bağlı olarak çalışan kişiler için bir sorun yok.
Taraflarını vermeyeceğim olayda bu Y, Z isimli firmalarla yapılan anlaşmalarla çalıştırılan personellerin, bu firmalarla aslında ilişkileri sadece kağıt üzerindedir. Örneğin bir kamu kuruluşunda bu şekilde çalıştırılan personel için yılda bir ihale yapılarak bu Y ve Z şirketi M ve N şirketi olmakta personele yeni sözleşmeler imzalatılmaktadır;

Burada bu şekilde çalışan personellerin mağduriyeti açıktır. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı vb... özellikle uzun çalışmalarla getirisi fazla olan haklardan yoksun kalacaklardır.

Soru aslında bu, yoksun kalacaklar mıdır? İşveren tazminat yükümlülüklerinden bu şekilde kaçabilecek midir? Böyle "girdi-çıktı" diyebileceğimiz işlemlerle kanun hükümleri bertaraf edilebilir mi? Asıl çalışılan kurum yada şirketle ilgili, o şirkete karşı açabileceğimiz dava yada davalar neler olabilir?
Bu konu ile ilgili yorumlarınızı, tecrübelerinizi ve varsa bu konuyla ilgili yüksek mahkeme içtihatlarını paylaşmanızı rica ederim.

Saygılarımla