|
|
|
|
Hakimler de hukuk fakultesi mezunu degil mi?
Demek ki neymis, hersey kisideymis. Egitim ne olursa olsun.
|
|
 |
|
 |
|
sanırım siz hiç istatiklere bakmıyorsunuz...hakim savcı olan hukukçular genelde birkaç büyük fakülteden çıkıyor.İstisnalar elbette mevcuttur ama bu kazanma oranı yıllardır hep aynı..Yani altyapısı iyi olan, hukuk alanında cidden birşeyler üreten,kadrosunun sadece birkaç doçentten ve öğretim görevlisinden oluşmadığı okullarda hukuk eğitimi gerektiği gibi veriliyor.Burada 'taşra üniversitelerini küçümsüyor' şeklinde algılanmak istemem zira amacım sadece varolan bir nesnelliği ortaya koymak.Zaten ortada bir hata varsa bu hata asla oraya okumaya giden ve aynı şekilde orada binbir zorluklarla ders vermeye çalışan hocaların olamaz.Ancak bazı şeylerin de özeleştirisini yapmamız gerekiyor.Bu arada elbette bilgisiz hakimler de mevcut ama benim bahsettiğim olay şudur:insanlar her zaman kendini geliştirmek zorundadır, özellikle hukuk için bu durum daha kritik zira mevzuatımız her geçen gün değişiyor ve bunları takip etmeden, öğrenmeye çalışmadan, konular üstünde ayrıntılı okumalar yapmadan ne hakimlerin ne avukatların başarılı olacağını düşünüyorum.Fakat okuldan mezun olurken bazı şeyleri iyice özümsememiz gerekiyor, hukuk formasyonumuzun belli bir seviyede olması gerekiyor, bazı kavramlardan bir haber olmamamız gerekiyor.Bu sıraladığım şeyler için ise kişinin kendisini geliştirmesinden çok verilen derslerin belirli bir akademik düzeyde olması, hocaların belli bir seviyede olması, öğrencilerin yaralanabileceği kaynakların mevcut asgari düzeyde mevcut olması ve daha bitakım olmazsa olmaz koşul gerekiyor.Bunları sağlayacak altyapıya sahip olmadan iki amfi bir tahta koyarak, hocaların da haftada bir kere uçak paralarını ve ders ücretlerini vererek ancak lise benzeri fakülte kurabilirsiniz.Buralardan da hukuk adına pek birşey çıkaramayız maalesef..