|
Tekrar soylemek istiyorum, Cukurova Universitesi'nde hukuk acilmasi, 1999'dan beri (Kayseri Hukuk ve diger bir cok hukuk fakultesinden once) kararlastirilan ve beklemede olan birseydi.
Su an gerek egitimi, gerek kampusu acisindan, en iyi ilk 4 universite icerisinde yer alan Cukurova Universitesi, bunu coktan hak ediyordu ve acikcasi ben acildigi icin memnunum.
Evet, cok fazla hukuk fakultesi var, kabul cok fazla hukuk mezunu var ama bu zamana kadar kaliteyi yuksekte tutmayi basarmis Cukurova Universitesi, bu kadar elestiriyi hak etmiyor diye dusunuyorum.
Ayrica gelen ogretim uyeleri, 1998'den beri ayakta kalmaya, mumkun oldugunca kaliteli hoca getirmeye calisan ancak tasrada sayildigi icin bu konuda zorlanan Cag Universitesinin de isine yarayacak. Her iki universite de, Adana'ya, ya da Akdeniz Bolgesine cekilen hocalardan faydalanacak ve boylece daha iyi hukukcular yetisecek.
Su an universite sinavina her yil 1 bucuk milyona yakin ogrenci giriyor, bunlardan 200bini anca yerlestirilebiliyor(o da ozeller ve iki yilliklarla anca bu kadar sayi).
Sizce asil haksizlik burda yatmiyor mu? Bizim cocuklarimiz ilkokuldan itibaren amansiz bir yarisa itiliyor, ancak yine de dortte birinden cogu eleniyor, umutlarini kaybediyor, bunalima giriyor. Yazik degil mi?
Hem genc, imkan verilmeyen beyinlere yazik, hem de egitimsiz gencligi olan ulkemize yazik.
Issiz oyle de issiz, boyle de issiz. Bu da kalkinmamanin etkisi, insanlarin da degil.
Egitimli nufus cogalacak ki, kalkinma artacak, kalkinma artacak ki is alanlari buyuyecek...
Bir diger konu akademisyen eksikligi. Akademisyen olmak demek, az paraya gunlerini, gecelerini verip, yaslandiktan sonra kendine gelmek, hayata yeniden gozlerini acmak demek. O kadar yanlis var ki, neyin neresinden tutup duzelteceksin! Elestirmekle olmusyor bazi seyler sadece. Akademisyenligi genclikte de kiymetli hale getir, basarili ogrencileri mumkun mertebe akademik egitime cekmeye calis, ALES males ile sartlarini zorlastiracagina ya da yillarca kullanip sonra kadro vermeden basindan atacagina 'deger' ver, mezunlar tarafindan cazip ama olunabilmek icin yarisilan ve en iyilerin elendigi hale getir, ondan sonra 30 tane daha universite de acsan zarar gormezsin, bu kadar elestiri de almazsin. Aksine her yil daha fazla 'genc beyin'i yerlestirebilirsin, egitimli beyinlerle toplumun civisini de uste cekersin, kendimizi bildik bileli 'gelismekte olan devlet' tanimlamasindan da belki kurtulur, 'gelismis ulke' seviyesine ulasirsin.
Aaah ah!
Sadece kamburu elestirmek, her yil hepten curuk meyve veren agacin sadece meyvelerini toplayip atarak o agacin iyilesecegini dusunmek bize yakisir mi? Sorun agacin kokunde!
|