Mesajı Okuyun
Old Bugün, 14:24   #4
Griffin54

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Seçim yapmanız gerekli meslektaşım. İşe iade davası açacaksanız kıdem ve ihbar talep edemezsiniz. Açacağınız alacak davası, işe iade davası kabul edildiğinde reddedilir.

Eğer işveren ödeme yapsaydı, ödemeyi iade etmeden işe iade davası açmanın sakıncası olmazdı.

İki davanın aynı anda görülmesi doğru olmaz. Bu halde en az birinin reddedileceği kesin.

Üstadım somut olay '' işçinin iş akdi feshediliyor ve işçi hem işe iade, hem de işçilik alacakları davasını aynı anda açmak istiyor'' olsa dediğiniz doğru, iş akdi fesih iradesi taşımayan veya işverence yapılan feshin geçersizliğini talep eden işçinin ihbar kıdem istemesi asıl amaç ile bağdaşmaz.

Ancak bizde ki durumda iş akdini fesheden taraf işçiye 29.03.2026 tarihli ibraname imzalatıyor. Ve ibranamede ihbar kıdem aylık ücret yıllık izin ücreti vs. tüm haklarının ödendiği yazıyor. İşçi bu ibranameyi imzalıyor iş yerinden ayrılıyor ancak 2 gün geçmesine rağmen bu alacak kalemleri işçiye ödenmiyor. İşçi adına ilamsız icra takibi başlatıyoruz fesih anında peşin olarak ödenmesi gereken dahası ibranamede ödendiği belirtilen alacakların ödenmesini istiyoruz. Bu ilamsız takibe itiraz ediliyor.

Sanıyorum ki somut olayda işçinin takip başlatmakta hukuki yararı var, dahası işverence ödendiği belirtlilen ancak ödenmeyen alacak kalemlerini itirazın iptali davası ile talep etsem, işe iade davasının niteliği ile çelişmemesi gerekir zira ortada ödendiği belirtilen ancak ödenmeyen bir alacak söz konusu.

İşveren ihbar kıdem ödemeden iş akdi feshi yapsa, ihbar kıdem için dava düşünmeyeceğim ama işveren bu alacakları ödediğini beyan ediyor ancak ödemiyor bu halde dahi istesem yine işe iade davasını etkiler mi emin olamıyorum.