|
|
|
|
|
|
Üstadım, tam nokta atışı oldu. İçimi rahatladı.
Müvekkilim ihtarname çekmemiş , arabulucuyada yeni kira dönemi başlamadan 20 gün önce başvurmuş. Davayıda yeni kira dönemi başladığından 5-6 gün sonra açtım. Karşı taraf 30 gün önceden ihtarname ve arabulcuğa başvurulmadığına ilişkin beyanda bulundu.
kira sözleşmesinde artış şartı var ise ihtarnameye gerek olmadığına İlişkin yargıtay kararını hatırlıyorum ancak bulamadım . Mahkemelerin görüşü ne yönde ve emsal yargıtay kararını paylaşabilir misiniz. Çok teşekkürler
|
|
 |
|
 |
|
Dairemizin istikrarlı uygulamasına göre kira sözleşmelerinde tarafların belirledikleri ilk yıla ilişkin kira bedelinde sonraki kira yılları için artışlı olarak belirlenmesi veya sözleşmede sonraki yılın kirasında artış usulünü kararlaştırmış olmaları kira sözleşmesinin süresi sonrasındaki yenileme dönemleri için kira bedelinin yenilenen dönemlerde artırılacağına dair taraflar arasında bir artış iradesi olduğunun kabulünü gerektirir. SÖZLEŞMEDEKİ TARAFLARIN ARTIŞ İRADESİ İSE KİRA TESPİT DAVALARININ YENİ DÖNEMİN BAŞLANGICINDAN EN GEÇ 30 GÜN ÖNCESİNDE DAVA AÇILMASI VEYA BU SÜRE ÖNCESİNDE YAZILI BİLDİRİM YAPILMASININ HUKUKSAL ÖNEMİNİ ORTADAN KALDIRIR. SÖZLEŞMEDE TARAFLARIN YENİ DÖNEM KİRASI BAKIMINDAN ARTIŞ İRADESİNİ ORTAYA KOYMALARI HALİNDE DAVANIN TESPİT KONUSU YENİ DÖNEM İÇİNDE AÇILMASI YETERLİ OLACAKTIR.
3. Hukuk Dairesi 2019/1029 E. , 2019/1790 K.