Konu
:
Anayasa mahkemesi'nin hagb hükümlerini iptal etmesi
Mesajı Okuyun
22-03-2026, 18:09
#
2
av.murat kılıç
Alıntı:
Yazan
themis13
İyi günler arkadaşlar, bir cmk dosyamda ssç hagb aldı istinaf etmeyi düşündük ancak hagb hükümleri anayasa mahk. kararıyla iptal edilmiş ancak iptal kararı eylül 2026 da yürürlüğe girecek. Bu aşamada istinaf edersek ve dosya ilk derece mahkemesine dönerse ki yüksek ihtimalle yürürlük tarihinden sonra olacak yerel mahkeme tekrar hagb veremez değil mi derhal uygulama ilkesi gereği? kafam karıştı açıkçası bir tarafta da aleyhe bozma yasagi var.
Merhaba
Siz dosyayı istinaf ettiğinizde ve istinaf mahkemesinde dosyaya eylül 2026 dan sonra karar verildiğini ve bozularak yerel mahkemeye geldiğini düşünelim. Yerel mahkeme önceki verdiği cezadan daha az bir ceza vermiş olsa bile HAGB artık olmadığından HAGB den yararlanamayacağınızı düşünüyorum. Çünkü aleyhe bozma yasağı savcı istinaf etmemesi halinde, sadece sanık istinaf ederse, ilk karardan daha fazla bir ceza verilememesi olarak tanımlanır, ancak artık olmayan bir HAGB kurumu varmışcasına da uygulanamayacağını düşünüyorum.
Ancak TCK 51 maddesi ile erteleme yapılabilir, (çocuklar için 3 yıla kadar olan cezalar ertelenebiliyor) ama bu mahkemenin takdirine bağlı. Ben olsam bu riski almazdım diye düşünüyorum, yani istinaf etmezdim. Çünkü sanık sonuçta daha az ceza alsa bile HAGB den veya TCK 51 den yararlanamama ihtimalinin olduğunu düşünüyorum.
Alıntı:
TCK Madde 51
(1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır.
av.murat kılıç
Üye Kimliği
av.murat kılıç İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
av.murat kılıç İsimli Üyeye Email Gönderin
av.murat kılıç İsimli Üyenin İnternet Sayfası
av.murat kılıç İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın