Mesajı Okuyun
Old 17-03-2026, 12:33   #3
Meşruiyet

Merhabalar;

Ben bir ilçe Hazine Avukatlığında görev yapıyorum. Kendi takip ettiğim ve karşılaştığım davalardan örnekler verebilirim. Bölgeye göre değişiklikler söz konusu olabilir.

Hukuk davaları olarak Maliye Hazinesi karşı açılan imar-ihyaya ve olağanüstü kazandırıcı zamanaşımına dayalı tescil davaları, tapu sicilinden devletin sorumluluğuna ilişkin tazminat davaları, kamulaştırmasız el atma davaları takip edilen davaların ağırlığını oluşturuyor diyebilirim.

Ceza davaları bakımından ise sanıklar hakkında açılan Vergi Usul Kanunu'na Muhalefet, Hakkı Olmayan Yere Tecavüz, Kamu Malına Zarar Verme suçlarında zarar gören ve/veya müşteki ilgili idareleri katılan sıfatıyla temsil ediyoruz.

Ek olarak zamanla dava türlerinin de değişiklik gösterdiği, daha önce hiç karşılaşılmayan dava türleri ile karşılaşıldığı kıdemli meslektaşlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor.

Ben naçizane, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Türk Medeni Kanunu'nun iyi bilinmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Gerisi dosyaların içine girmekle, içtihat okumakla kendiliğinden geliyor.