03-03-2026, 12:52
|
|
|
|
Meslektaşım merhabalar;
Maalesef teminat konusunda genel bir uygulama yok, HMK MD 87'de tamamen hakimin takdirine bırakılmış. Ancak illa bir genelleme yapacak ise; %15-20 arası belirleniyor diyebiliriz. Devam etmekte olan bir davamızda hakim; 6 gayrimenkul için başta 60.000 TL teminat aldı, bilirkişi raporundan sonra ise 600.000 TL'ye çıkardı ki; bu gayrimenkullerin değerinin %1'ine tekabül ediyordu.
Gayrimenkulün aynına ilişkin davalarda sizin dava değerinizin bir önemi yok. Gayrimenkulün güncel değerine göre teminat belirlenmeli. Örneğin; ben değeri 20.000.000 TL olan bir taşınmaz için 1.000 TL'lik kısmi dava açsam, ben sırf düşük açtım diye hakim teminatı düşük mü gösterecek.
İstinaf teminat miktarına ilişkin ihtiyati tedbire itirazlarda; hakimin takdirindedir diyerek karışmıyor.
Davanın reddedileceği durumlarda teminat isteniyor diye bir genelleme yok. Hakim olumsuz baksa; tedbir talebinizi tamamen reddederdi. Ancak tedbir talebinin kabulü de davanın kabul edeceği anlamını taşımaz, zira haklılık durumu yargılama ile anlaşılacaktır.
HMK MADDE 87
Teminatın tutarı ve şekli
MADDE 87 - (1) Bir davada verilecek teminatın tutarını ve şeklini hakim serbestçe tayin eder. Ancak, tarafların teminatın şeklini sözleşmeyle kararlaştırmaları halinde, teminat ona göre belirlenir.
(2) Teminatı gerektiren durum ve koşullarda değişiklik olması halinde, hakim teminatın azaltılması, artırılması, değiştirilmesi ya da kaldırılmasına karar verebilir.
|