Mesajı Okuyun
Old 26-02-2026, 09:05   #1
avkt

Varsayılan muris muvazası tapu iptal tenkis

Muris A ölüyor geride , 4 çocuğu var 1 erkek 3 kız sağlığında erkek A , annesinin vekaletiyle evi yakın arkadaşına satmış ev arkadaşının üzerinde 4 ay kaldıktan sonra A nın oğlu B ye arkadaşı tarafından ev satılmış bu aşamada biz evin satıldığını öğrendik alelacele evi kiracı olan D ye sattılar. Davayı açtım mahkeme evin üzerine tedbir koydu. Dosya karar aşamasına geldi gibi , tenkis raporu geldi ancak çıkamadığımı hususlar var net cevap maalesef bulamıyorum.

Öncelikle ben davayı terditli açtım ; öncelikle tapu iptal tescil bu kabul edilmezse 2 secenek
müvekkillerim dava konusu taşınmazdaki miras hisselerinin dava konusu taşınmazın güncel bedeli yönünden hesaplanarak fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik
10.000,00 TL' (belirsiz Alacak) dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte DAVALILARDAN MÜŞTEREKEN VE MÜTESELSİLEN ALINARAK MÜVEKKİLİME
VERİLMESİNE,
Son talebimiz de , Mahkemece muris muvazaası iddiamız kabul edilmediği takdirde dava konusu taşınmazın bölünebilmesi halinde dava konusu taşınmazın müvekkillerime düşen saklı pay oranında tapu kaydının iptali ile iptal edilen kısmın müvekkillerimin saklı payı oranlarında müvekkillerimin adına tapuya kaydına, bu mümkün olmadığı takdirde dava konusu taşınmazın müvekkillerimin düşen saklı pay oranının güncel değerinin belirlenerek tenkisi ile fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 10.000,00 TL'nin (belirsiz Alacak) dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte DAVALILARDAN
MÜŞTEREKEN VE MÜTESELSİLEN ALINARAK MÜVEKKİLİME VERİLMESİNe dedik. sorularım şöyle ;

1-)dava açıldığında mahkeme taşınmazsın değerini bilirkişi raporuyla tespit etti keşif yapıldı 800.000 TL dava tarihinde ( 2022 de açıldı dava )ki değeri taşınmazın , tenkis içinse karara en yakın tarih olan tarih olarak EKim 2025 te tekrar değer tespiti yapıldı taşınmazsın değeri 7.000.000 TL olarak belirlendi( Davayı 2022 yılında açmıştım 800.000 TL o zamanki değer )

Şimdi ben harc tamamlama aşamasında hangi tarihteki değere göre harcı tamamlamam lazım ve hem tapu iptal için hem de tenkis için ayrı ayrı harc mı odemem gerekiyor.

2-Tenkis raporu geldi raporda davacıların açıkca saklı payına tecavüz edildiği yönünde tespit var ben 3 kişinin vekiliyim toplam olarak 3.999.996 tl tenkis alacağı hesapladı bilirkişi ,gelen ek tenkis raporu ve kök raporda bu tenkisle ilgili kazandırıcı işlemin açıkca davalılardan biri yaptı yönünde ifade olmasa da raporda ölen kişinin oğlu için davaya konu taşınmaz satılmış olduğundan murisin oğlu davalı A için seçimlik hak kullanılamayacağından, tenkise konu taşınmazın karar gününe en yakın tarihteki değerinin tespiti halinde bulunan sabit
tenkis oranı esas alınarak hesap yapılabileceği belirtilmiştir. denilmek surertiyle beyan var şimdi biz bu beyana göre lehtar olarak murisin oğlu A yımı tenkis için lehtar görüp harc tamamlama veya ıslah yaparken sadece onun için mi yoksa diğer davalıları da beyan edip tüm davalılar yönü ile mi harc tamamlama yapacağız?
Tapu iptal kabul edilirse tenkis ret edilecek ama onuda harcını tamamladık karşı vekalet nisbimi matbumu cıkacak veya cıkacak mı bilemiyorum.yardımcı olursanız sevinirim cidden zor aşamdayım şu an