Mesajı Okuyun
Old Dün, 23:24   #2
norrinradd

Alıntı:
Yazan büşra şahin
Merhaba meslektaşlarım,
Müvekkilin elinde 05/04/2021 başlangıç tarihli bir kira sözleşmesi var. ayrıca sözleşmede artışa ilişkin "Kiracı kontrat bitiminde kira rayiç bedelini yıllık TEFE-TÜFE ortalaması oranında artışını şimdiden kabul ve taahhüt eder." hükmünü içermektedir. Ben şuan arabuluculuğa başvurup akabinde davayı açmak istiyorum. Kanundaki en geç 30 gün önce açılması gerekir hükmüne göre davayı açabileceğimi düşünüyorum, yeni dönem olan 05/04/2026 tarihinden itibaren tespitini isteyeceğim. Ancak tereddütte kaldım 5 yıl dolmadan açma noktasında aleyhe kararlar olduğu, bu sebeple ihtar çekip 5 yıl dolduktan sonra açmam tavsiye edildi. Bu hususta bilgi ve tecrübelerinizi aktarırsanız çok sevinirim. Burada ne tavsiye edersiniz davayı şimdi açmamı mı yoksa ihtar çekip 5 yıl dolduktan sonra açmamı mı?
Teşekkürler

2025 tarihinde Yargıtay'ın bir kararı vardı ihtiyaç sebebiyle tahliye davasıyla alakalıydı ancak burada da benzer yorum olur diye düşünüyorum. Dava açma hakkı doğmadan arabuluculuğa başvurmak, dava şartı arabulucuğu karşılamaz şeklindeydi. Sizin de dava açma hakkınız 5 yıl dolunca ortaya çıktığı için bence, 5 yılın dolmasına 30 gün kalmadan ihtarı tebliğ ettirip 5 yıl dolduktan sonra arabuluculuğa başvurmanızda ve sonrasında dava açmanızda fayda olduğu kanaatindeyim ancak bu benim kendi yorumum ve görüşüm yani size bir tavsiyem değildir. Kira hukuku içtihatları ve görüşleri değişebiliyor bu nedenle siz, size göre en hukuki ve doğru yolu kullanmanızı tavsiye ederim.