Dün, 12:24
|
|
|
|
örnek 13 Taahliye Istemi Kira Sözleşmesinde Kiralayan Tek Kişi Tapuda Ise 2 Kişi Payli Mülkiyet Sahibi
örnek 13 yapacağım tapuda iki paydaş var biri müvekkil diğeri de dayısı. Ama kira sözleşmesi müvekkilimle kurulmuş parayı da müvekkilim almış. Şimdi benim bu örnek13 ü açarken sadece müvekkil adına yapmamda bir sıkıntı olur mu, akrabasından da mı vekalet almam lazım..
bir kaç gün önce böyle bir soru sormuştum ve hem sizler hem de çevremden tek bir vekalet almamda bir sakınca olmadığı yönünde yorumlar aldım. ancak biraz karar araştırmasına girdiğimde bu konuda tahliye kısmı ile ilgili farklı kararlar gördüm....
sas : 2015/4195
Karar : 2016/636
Tarih : 08.02.2016
İTİRAZIN İPTALİ VE TAHLİYE İSTEMİ
2004 s. İİK67
6098 s. Borçlar K315
ÖZET
Dava, kira alacağından dolayı başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali ve tahliye istemine ilişkindir. Türk Borçlar Kanun'unun 315. maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle açılacak tahliye davasının kural olarak kiralayan tarafından açılması gerekir. Ancak kiralayan olmayan malik de kiralanan paylı mülkiyete konu ise pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanması, elbirliği halinde mülkiyete konu teşkil ediyorsa tüm ortakların davaya katılmaları gerekir. Kiralayanlar birden fazla ise aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan ihtarnameyi birlikte göndermeleri ve yine davayı da birlikte açmaları zorunludur. Kiralayan durumunda olmayan malik ve kiralananı sonradan iktisap eden yeni malikin inceden kiracıya ihbar göndererek kira paralarının kendisine ödenmesini istemesi bu ihbarın sonuçsuz kalması halinde yasal içerikli ihtarname tebliğ ettirmek suretiyle dava açması gerekir. Dava hakkına ilişkin bu husus mahkemece kendiliğinden gözönünde bulundurulmalıdır.
Esas : 2018/9826
Karar : 2018/13608
Tarih : 04.06.2018
KİRACININ TEMERRÜDÜ
6098 s. Borçlar K315
ÖZET
Türk Borçlar Kanunu'nun 315.maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle açılacak tahliye davasının kural olarak kiraya verenler tarafından açılması gerekir. Kiraya verenler birden fazla ise aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan ihtarnameyi birlikte göndermeleri ve yine davayı da birlikte açmaları zorunludur. Kiraya veren durumunda olmayan malik veya kiralananı sonradan iktisap eden yeni malikin önceden kiracıya ihbar göndererek kira paralarının kendisine ödenmesini istemesi bu ihbarın sonuçsuz kalması halinde yasal içerikli ihtarname tebliğ ettirmek suretiyle dava açması gerekir. Kiralanan paylı mülkiyete konu ise pay ve paydaş çoğunluğunun sağlanması, elbirliği halinde mülkiyete konu teşkil ediyorsa tüm ortakların davaya katılmaları gerekir. Dava hakkına ilişkin bu husus mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulmalıdır.
bahsettiğim kararlarda takipten sonraki aşama tahliye istemi olacağı için yalnızca bir paydaştan vekalet almamın yetersiz olacağını söylüyor. şimdi ben bu kararlar ışığında (KİRA SÖZLEŞMESİNDE TEK BİR KİRALAYANVAR) ben diğer paydaştan da vekalet alıp tapu fotokopisini de sunmayı düşünüyorum. yani 2 kişi alacaklı adına takip planı yapma planı içindeyim. peki sizce bu kısım KİRAYA VEREN ADINA(SÖZLEŞMEDE YAAZAN KİŞİ) VEKALETSİZ İŞ GÖRMÜŞ MÜ OLUR? ÖYLE OLSA BİLE 2. KİŞİDEN DE VEKALET ALMAM BU SORUNU ORTADAN KALDIRIR MI... OLAYI BİRAZ KARIŞIK ANLATMIŞ OLABİLİRİM LÜTFEN KUSUURUMA BAKMAYIN
|