Mesajı Okuyun
Old 04-02-2026, 23:28   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

 
Varsayılan

Merhabalar,

1) Yapılabilir.

2) Önalım hakkından feragat resmi şekilde yapılmalı, yani tapu müdürlüğü veya noterde, ve tapuya şerh verilmelidir. Ancak bu işlem için hem noter harcı hem de şerh işleminde harç ortaya çıkacaktır. Eğer en ucuz yoldan yapılmak istenirse, önalım hakkı süresi tebligat yapıldığında 3 ay, her halde 1 yıldır. O zaman müvekkiliniz önce noter tebligatı ile taraflara bildirim yapıp 3 ay bekleyebilir ve süre dolduktan sonra satış işlemini yapabilir. Böylece önalım hakkını kullanamazlar. Ancak eğer feragat işleminin bundan sonraki bütün satışlar için de geçerli olmasını istiyorsanız o halde resmi sözleşme ve tapuya şerh kaçınılmaz olacaktır.

3) Mevzuatta sağlık raporunu gerektiren belirli bir yaş sınırı bulunmuyor. Sağlık raporu gerekip gerekmediği tapu müdürünün inisiyatifindedir. Vekaleten de işlem yapılabilir.

4) Birçok kimse feragat prosedürünü umursamadan hisse satışı yapmaktadır. Eğer bu konuda bir şüpheniz yoksa, diğer hissedarlara sadece bilgi verip onaylarını aldıktan sonra satış işlemini yapabilirsiniz. Tapu müdürlüğü diğer hissedarlardan feragat isteme gibi bir şart koşmaz, satış işlemini direkt yapar. Ancak daha sonradan fikirlerini değiştirebileceklerine dair şüpheleriniz varsa o halde yukarıda açıkladığım yöntemlerden birini seçebilirsiniz. Ancak sorunuzdaki "satış için vekaletname verilmesi" kısmını anlayamadım.

Sonuç olarak diğer hissedarlardan önalım hakkından feragat almak bir zorunluluk değil, ancak daha sonradan fikir değişikliklerine karşı bir tedbirdir. Feragat alınmamışsa da, satış işlemi tebliğ edilmişse 3 ay, her halükarda 1 yıllık zamanaşımı süresi vardır.

Saygılar