Mesajı Okuyun
Old Bugün, 18:42   #1
Umut K.

Varsayılan Önalım (Şufa) Hakkından Feragat ve Taşınmaz Satışı Hk.

Herkese merhabalar.

Paylı mülkiyete konu bir taşınmazın üçüncü kişiye satışı ile ilgili bazı hususlara ilişkin danışmak istemekteyim. Daha önce böyle bir işlem yapmadım ve araştırmalarım neticesinde şu meselelerle ilgili derli toplu bilgiye ulaşamadım:

1. Öncelikle, böyle bir satış için taşınmaz satış sözleşmesi yapılmaksızın, doğrudan tapuya gidilip satım ve devir yapılabilir mi?

2. Satım işlemini yapacak paydaş, diğer paydaşlardan önalım haklarından feragat ettiklerine dair bir beyan almalı mıdır veya bir sözleşme yapmalı mıdır. Bu beyan ya da sözleşme bir şekle (örneğin noter) bağlı mıdır? Eğer önalım hakkından feragat ediliyorsa bunun da tapuya şerh edilmesi gerektiğini okudum.

3. Feragat edecek paydaşlardan biri yaşlıdır (tam olarak yaşını şu an bilemiyorum). Bu paydaşın feragati için sağlık raporu gerekir mi? Bu paydaş için vekaleten önalım hakkından feragat edilmesi mümkün müdür?

4. Paylı mülkiyete konu taşınmazın satışı için önalım hakkından feragat prosedürünü hiç işletmeksizin, diğer paydaşların tek bir paydaşa usulüne uygun ve doğru kapsamı haiz bir satış vekaletnamesi vermesi, süreci kısa yoldan çözer mi? Önalım hakkından açık şekilde feragat edildiğine dair ayrı bir beyan/sözleşme olmaksızın, yalnızca vekaletname ile satış yapılması halinde daha sonra önalım hakkına dayanılması mümkün müdür?

Yanıtlayabilirseniz sevinirim. Kaynak önerilerini de elbette alabilirim.