Mesajı Okuyun
Old Bugün, 07:28   #7
Av.Bülent AKÇADAĞ

Bir kısım meslektaşın fikirlerini doğru bulmuyorum.

Özellikle reeskont faiz uygulanması gerektiği ve Yargıtay'ın görüşünün bu olduğu tespitinin dayanağını merak etmekteyim. Şahsen ben böyle bir karar görmedim.

Takip dayanağı bonolar, kambiyo senedi vasfında olduğuna ve takipte yabancı para alacağı üzerinden düzenlenen bonolar bakımından TBK'nın 99. maddesine göre seçimlik hak yabancı para alacağı olarak kullanıldığına göre, takip konusu yabancı para alacağına 3095 sayılı Kanun'un 4/a maddesinde öngörülen faiz oranının uygulanması gerekir.

3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'un, 3678 sayılı Yasa ile değişik 4/a maddesinde; sözleşmede daha yüksek akdi veya gecikme faizi kararlaştırılmadığı hallerde, yabancı para borcunun faizinde, Devlet bankalarının o yabancı para ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranının uygulanacağı belirtilmiştir.

Mahkemece kamu bankalarının genel müdürlüklerinden yabancı para alacağına birer yıllık devreler halinde ve devre tarihlerinin başlangıcındaki bir yıllık vadeli o cins yabancı mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranları getirtilerek bu oranlara göre bilirkişiden dosya kapsamına ve yasa hükümlerine uygun olup denetlemeye elverişli olan rapor alınmak sureti ile hüküm kurulmasında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı, ileri sürülen istinaf başvuru sebeplerinin yerinde olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. (İstanbul BAM. 20. HD. 2023/1245 E., 2024/2360 K. ve 04/07/2024 tarihli kararı.)