Konu
:
Mirasçı atama mı belirli mal vasiyeti mi?
Mesajı Okuyun
25-01-2026, 16:53
#
5
avbeste
Alıntı:
Yazan
Av.şükrü söğüt
Sizin de bildiğiniz gibi mirasçı atama işlemi son derece basit sade anlaşılır bir irade açıklamasıni içerir. kisaca anlatmak istersek vasiyetcinin iradesi ve isteği şudur.ben öldükten sonra bütün malvarligim....TC nolu şunun olsun... Veya herşeyimi....TC.nolu...kisiye bırakıyorum..
Terekeme ilişkin olmak üzere...TC. nolu kişiyi mirasçı sectim, atadim..
Mallarından ...TC nolu su kiside miras alsın....gibi....
Bu tarz ifadelerin hepsinde ortak irade ve amaç mirasçı atama işlemidir.
Meslektaşım öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Soruyu sormamdaki esas amaç bu şekilde yapılmış vasiyetname için pay oranları içerir atanmış mirasçılık belgesi almak adına mahkemeye başvurmam ve akabinde tensip zaptında bana vasiyet alacaklısı belgesi mi yoksa atanmış mirasçılık belgesi mi istediğimle ilgili açıklama yapmak için 1 haftalık süre verilmesiydi. Dediğiniz gibi bunun bir atanmış mirasçılık belgesi olduğuna ilişkin kalemle gidip görüşme sağladım. Kalemden bana atanmış mirasçılık belgesinde yalnızca atanmış mirasçı olduğunun tespiti şeklinde karar kurulabileceğini, pay oranı belirtilmeyeceğini söylediler. Ancak Tapu ile görüşmemde atanmış mirasçılık belgesinde yasal mirasçıların da gösterilerek atanmış mirasçının payının belirtilmesi gerektiğini aksi halde işlem yapamayacaklarını söylediler. Zira Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 'nün 04/07/2022 Tarihli ve 2022/3 Sayılı Genelgesi'nde ''Mirasçılık belgesinde sadece vasiyetname ve miras sözleşmesinin varlığından bahsedilerek atanmış mirasçıların paylarının açıkça gösterilmediği durumlarda söz konusu mirasçılık belgesi ile tapu müdürlüğünce intikal işlemi yapılmaz.... Ancak, atanmış mirasçının vasiyetname ile mirasın tamamına mirasçı olarak atanması halinde, atanmış mirasçının 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 598'inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca verilen atanmış mirasçılık belgesi ile tapu müdürlüğüne başvurması durumunda murise ait taşınmazların Tapu Sicili Tüzüğü'nün 20/a maddesi gereğince atanmış mirasçı adına tescili mümkündür'' ibaresi yer almakta. Kaleme ilgili vasiyetname gereği mirasın tamamı için tek mirasçı olarak atandığı şeklinde karar yazılmasını talep ettim. Murisin yasal mirasçıları da var ve borçları yönünden onlar da sorumlu. İstediğiniz şekilde tüm payın size ait olduğuna dair bir karar yazmamız mümkün değil dediler. Bu şekilde alacağım kararla da tapuda işlem yapılamayacak. Ne yapacağımı bilemiyorum şu anda. Bu konuyla ilgili bir tecrübeniz oldu mu?
avbeste
Üye Kimliği
avbeste İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
avbeste İsimli Üyeye Email Gönderin
avbeste İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın