22-01-2026, 10:46
|
|
|
|
HMK m.335 m. sine göre ; Ayrıca sınırlanmadıkça ( fıkra 2) adli yardım kararı, “Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet (fıkra 1/a) ve Dava sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesini(fıkra 1/c)" sağlar. Muafiyet tanımına ıslah harcı da dahil olmak üzere tüm harçlar girer.
Bu nedenle;
1.Adli yardım kararı bazı giderler ile sınırlandırılmış ve bu sınırlandırmada ıslah harcı kapsam dışında bırakılmış ise, "ıslah harcının hazineden karşılanması konusunda açık bir ara karar kurulması" yönünde ayrıca talepte bulunmasının ,
2.Aksi halde mevcut adli yardım kararında herhangi bir sınırlandırma yoksa," önceki kararın ıslah harcı dahil her türlü harçları kapsadığı gibi, kararın hükmün kesinşmesine kadar geçerli olmasına göre ,müvekkilin arttırılan miktar yönünden ıslah harcı ödemekle yükümlü olmadığının Hakimlikçe dikkate alınması " hakkında dilekçe verilmesinin uygun olacağını düşünüyorum.
----------------------
HMK m.335: (1) Adli yardım kararı, ilgiliye, aşağıdaki hususları sağlar:
a) Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet.(Muafiyet)
b) Yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet.
c) Dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi.(Gider avansı)
ç) Davanın avukat ile takibi gerekiyorsa, ücreti sonradan ödenmek üzere bir avukat temini.
(2) Mahkeme, talepte bulunanın, yukarıdaki bentlerde düzenlenen hususlardan bir kısmından yararlanmasına da karar verebilir.(Sınırlandırma)
(3) Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder.
|