Mesajı Okuyun
Old 15-01-2026, 14:27   #2
av.murat kılıç

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Auctoritas4
Merhabalar meslektaşlarım,

Mirasta denkleştirme davası ile ilgili bir sorum olacak. Muris baba sağlığından bir taşınmazı oğluna bağış suretiyle devretmiş. Baba vefat ettikten sonra kendisine bağış yapılan oğlu ve benim müvekkilim de dahil olmak üzere diğer miraslardan kendilerine pay kalmış. Kafama takılan nokta tek bir taşınmazı bağışlamış olması. Bu haliyle denkleştirme davası açabilir miyiz emin olamadım.

Merhaba

A. Mirasçılar arasında
Madde 669 - Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler.Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça, denkleştirmeye tâbidir.

TMK 669.maddeye göre denkleştirme açabilirsiniz. "tek bir taşınmazı bağışlamış olması" denkleştirme davası açmanıza engel değildir.