Konu
:
Kaskonun İkame Araç Vermesi Halinde Araç Mahrumiyet Bedeli Talep Edilebilir Mi?
Mesajı Okuyun
06-01-2026, 16:54
#
13
Toy Avukat
Alıntı:
Yazan
hukuki_mülahazalar
Merhabalar meslektaşlarım,
Benzer durumla karşı karşıyayım. Karşı tarafın yüzde 100 kusurlu olduğu kazada müvekkilin kaskosu tarafından kendisine tamir süresinden daha az olan 7 günlük bir ödeme yapılmak isteniyor ama müvekkil kabul etmiyor. Daha sonra kasko yine 6 bin liralık (bahsedilen 7 günlük ödemeden daha az bir miktara denk geliyor) bir ödemeyi müvekkil hesabına yapıyor.
Biz şimdi sürücü, işleten ve şoförden mahrumiyet bedeline ilişkin bir ödeme alabilir miyiz? Kaskonun müvekkile yaptığı 6 bin liralık kısmi ödeme açılacak mahrumiyet bedeli davasında sorun olur mu, mahsup edilir mi veya nasıl bir etkisi olur?(6 bin lira müvekkil aracının ortalama 1 günlük kirasına, 2 güne bile tam olarak denk gelmiyor, araç tamirde 20 gün kadar kaldı)
daha önce deneyimlemedim, cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
Meslektaşım ben de daha önce araç mahrumiyet bedeli için talepte bulunmadım fakat konuyu araştırdığım dönemde; kaskodan ödeme alsanız da başvuru yapabilirsiniz diyen de oldu, kasko sizin hukuki halefiniz artık talepte bulunamazsınız diyen de oldu. Öte yandan müvekkilin kasko şirketiyle görüştüğümüzde araç mahrumiyet bedeli için ödeme yaptıktan sonra kazadaki sorumluya rücu gibi bir mekanizmalarının olmadığını; bizim yine ayrı olarak talepte bulunabileceğimizi söylediler. Fakat biz müvekkille istişare ettiğimizde kaskodan ödeme aldığımız için hakkaniyete uygun olmayacağını düşünerek işlem yapmadık. O yüzden takdir sizin net bir şey söyleyemiyorum.
Öte yandan bu dosyalarda makul sürenin esas alındığını biliyorum. O yüzden illa talepte bulunacaksınız; konunun ihtilaflı olduğunu açıklamanızı ve makul süre hususundaki riskler hakkında müvekkilinizi aydınlatıp muvafakatini alarak işlem yapmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Toy Avukat
Üye Kimliği
Toy Avukat İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Toy Avukat İsimli Üyeye Email Gönderin
Toy Avukat İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın