Mesajı Okuyun
Old 25-12-2025, 17:27   #1
hukuki_mülahazalar

Varsayılan Değer Kaybi Ve Mahrumiyet Bedeli

Merhabalar meslektaşlarım,

Müvekkil şirkete ait araca arkadan çarpılması sonucu oluşan kazada karşı taraf %100 kusurlu çıkıyor. Müvekkil aracı da hasar alıyor ve bir süre tamirde kalıyor. Değer kaybı ve mahrumiyet bedeli için dava açmak istiyoruz.

1-Öncelikle değer kaybını ve mahrumiyet bedelini aynı davada isteyebilir miyiz? Bu durumda karşı tarafın sigorta şirketini ve araç sahibi ile sürücüsünü mü davalı olarak alacağız? Bu ihtimalde sigorta şirketi yalnızca değer kaybından sorumlu olur mahrumiyetten sorumlu olmaz diye biliyorum. Mahrumiyetten sürücü ve araç sahibi sorumlu olur diye düşünüyorum. Bu durumda sigortanın ve diğer davalı kişilerin aynı davada davalı olmaları doğru olur mu? Olursa ATM Asliye hukuk durumu nasıl olur?

2-Yoksa ayrı ayrı iki davada sigorta şirketinden değer kaybı, sahip ve sürücüden de mahrumiyeti mi talep etmeliyim? Sigorta şirketine açılacak dava ATM de mi görülecek bu durumda sanırım arabuluculuğa da başvurulacak çünkü davacı müvekkil şirket.

3-Yine ayrı ayrı dava açarsam değer kaybı davasına sigorta şirketinin yanında sürücü ve araç sahibi kişiyi de dahil etmeli miyim? Bu durumda dava ATM de mi görülür mü?

4-Veya değer kaybını sigorta şirketinden tahkim komisyonu aracılığı ile isteyip mahrumiyet bedeli için şoför ve sahip kişiye Asliye hukukta dava mı açmalıyım?

5-Dava açmadan önce de gerek sigorta şirketi gerekse kişilere başvuru zorunluluğu var mıdır?

6-Davayı kısmi olarak açmayı düşünüyorum doğru mudur?

Hangi ihtimal daha doğru ve sağlıklı meslektaşlarım veya ne yapmalıyım? Tecrübe ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Çok teşekkürler.