Mesajı Okuyun
Old 12-12-2025, 19:14   #1
avukat.fks

Varsayılan Babalık davası ile birlikte doğum ve geçim giderlerinin istenmesi

Merhaba meslektaşlarım,
Babalık davası açmak üzere adli yardım görevi aldım. Çocuk iki yaşındaydı. Annenin 1 yıllık hak düşürücü süresi geçtiğinden çocuğa kayyım atanmasını sağlayıp çocuğu temsilen kayyım ile davayı açtık. (Dosyada adli yardım kararı da verildi.)

Soy bağının tespiti, iştirak nafakası ve "doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler" için maddi tazminat talebinde de bulunduk.

1 - TMK'nın "ananın mali hakları" başlıklı 304. maddesinin lafzına göre dava hakkının çocukta değil de annede olduğunu ve bu nedenle tazminat talebimizin reddedilmesi gerektiğini söyleyebilir miyiz? Aksi görüşte yani lehimize bir Yargıtay Kararı var mıdır?

2 - Doğum ve geçim gideri talebimizin reddedilmesi ihtimaline karşılık ıslah yolu ile taleplerimiz arasına babalık görevinin yerine getirilmemesi nedeniyle manevi tazminat talebi ekleyebilir miyiz, yoksa bunu soybağı kurulup karar kesinleştikten sonra ayrı bir dava konusu mu etmeliyiz?

3 - Tazminat talebinin reddi halinde karşı vekalet ücretine hükmedilir mi, yoksa babalık davası ile birlikte istenildiğinden feri nitelikte olarak değerlendirilip karşı vekalet ücretine hükmedilmez mi?