Mesajı Okuyun
Old 12-12-2025, 09:07   #4
Yücel Kocabaş

Elbirliği mülkiyetinde, yönetim ve tasarrufi işlemler için oybirliği aranmaktadır, herhangi bir ortak diğer ortakların tamamının icazeti olmadan yönetim ve tasarrufa ilişkin işlemleri yapamaz.(TMK 701,702)

Tüm mirasçıların olurunun alınamaması halinde Sulh Hukuk Hakimince temsilci atanır(TMK m.640/3). Dava mirasçılardan biri veya birkaçı tarafından geri kalan mirasçıların tümü davalı gösterilmek suretiyle açılır. Genel olarak temsilcinin görevi 593 m. de yazılı olduğu gibidir. Her türlü yönetim ve tasarruf işlemlerinde terekeyi temsil ederler ve görevleri miras paylaşımı yapılarak elbirliği mülkiyetinin sona ermesine kadar devam eder.Temsilci görevini Sulh Hakiminin yönetiminde yapar.

Bununla beraber sorudaki olayda olduğu gibi belirli bir iş ve işlem için sınırlı olarak temsilci de atanabilir. Bu durumda temsilcinin görevi belirlenen iş ve işlemin yapılması ile sınırlı olur ve iş ve işlemin tamamlanması (örneğin sorudaki olayda doğalgaz tesisatının bağlanması) ile sona erer.Temsilciye talebi halinde hakimin belirleyeceği bir ücret ödenir. Talep olmaz ise ücret verilmez.

Sorudaki olaya uygulanacak kuralın bunlardan ibaret olduğunu düşünüyorum.