Mesajı Okuyun
Old 10-12-2025, 00:06   #6
Furkan Terzioğlu

Bu konunun kurumlardan kurumlara fark ettiğini söyleyebilirim. Örneğin, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu KEP'i aktif bir şekilde kullanmaktadır ama ezkaza bir belediyenin KEP adresini bulup talebinizi yollasanız bile evrak kayıt biriminin böyle bir entegrasyonu olmadığı için büyük ihtimalle talebinizi görmeyeceklerdir ancak talebinizi görmemiş olmalarının sizin için hukuken bir önemi yoktur.

KEP ile yapılacak başvurularda en büyük sorun vekalet pulu ve vekalet suret harcının ödenmesidir. Bu iki kalemin ödenmesi fiziki olduğu sürece KEP'in tüm kolaylığı ortadan kalkıyor. İşi yapmak istemeyen memurlar genelde vekalet pulu ve vekalet suret harcı eksikliğinin giderilmesine ilişkin bir cevap veriyorlar.

Vekalet suret harcını ödemek için mecburen vezneye gitmek zorunda kalıyorsunuz ancak vekalet pulunu ödeyebileceğiniz bir yer yok. Bu yüzden idari dava açmak için idareye başvurulan durumlarda posta ile göndereceğim evrakları tarayıp aynı gün KEP ile de gönderiyorum. Böylece evrakın akıbetini merak etmeme gerek kalmıyor. Diğer yandan, İYUK m. 28/1 gereğince idareye başvuru yapıyorsanız mevcut dava dosyası üzerinden yeni bir vekalet pulu ve vekalet suret harcı ödemesi yapıp vekalet ücretinin ödenmesini talep ettiğim dilekçenin ekine makbuzlarını yerleştirerek doğrudan KEP'ten yolluyorum.

İdare'nin vekalet ücretini ödeme süresi yine idareden idareye değişen bir konudur. Örneğin, davalının Milli Savunma Bakanlığı olduğu ancak davaya konu vakıaların Milli Savunma Bakanlığı, Diyarbakır Tedarik Bölge Başkanlığının yetki ve sorumluluk alanında gerçekleştiği bir olayda aleyhine kazanılan vekalet ücretinin ödenmesi için Milli Savunma Bakanlığına başvuru yaptığınızda dilekçeniz Bölge Başkanlığına gelir. Bölge Başkanlığı, ödemenizi dayandırdığınız mahkeme kararı kesin değilse -hukuka aykırı olarak- hiçbir işlem yapmaz ve dosyanızı kenara kaldırır. Kesin kararı elde edip tekrar başvuru yaptığınızda Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla talebiniz Bölge Başkanlığına gelir. (1-2 Gün) Bölge Başkanlığındaki memur talebinizi ve evraklarınızı inceler. Eksik evrak yoksa Milli Savunma Bakanlığından ödemenizi yapabilmek için 20-30 gün sonrasını planlayarak ödenek ister. (1 Hafta) Ödenek genelde 15-20 gün içerisinde gelir. (2-3 Hafta) Daha sonra memur ödemeniz için evraklarınızı hazırlayıp Mal Müdürlüğüne bildirir. (1 Hafta) Mal müdürlüğü ödemeyi yapar. (1 Gün)

Eğer bu süreç işlerken İYUK m. 28'deki 30 gün dolduğu için icra takibi başlatırsanız ödenmesi gereken miktar arttığı için yeniden ödenek talebinde bulunulur ve tüm işlemler baştan başlar. Memur elindeki parayı ödeyip ikinci kez ödenek geldiğinde ikinci kez ödeme yapmaya uğraşmaz. Amirleri de böyle bi şey yapılmasını istemez, Bakanlık da bir ödeme kalemi için iki kere ödenek tahsisine sıcak bakmaz. Bu örnek anlık ödenek tahsisi yapabilen bir kurum içindi. Bazı kurumlar ay içinde gelen talepler için bir sonraki ay; üç ay içinde gelen talepler için sonraki üç ayda ödenek tahsis eder. Bu durumlarda ödeme süreci uzar.

Başvurunuzda eksik evrak yoksa bu sürecin işlemeye çalışacağını söylemiştim. Eksik evrak konusu daha uzun ve tartışmalı olmakla birlikte her idarenin ve her memurun talebi farklı oluyor. Hızlı ödeme almak sizin için önemliyse, tek alacağınız vekalet ücreti değilse (Örneğin, kamulaştırma bedeli) ilgili idareyle telefonla iletişim kurup tarzlarını öğrenip işlem yapmak sizi hızlı sonuca götürecektir.

İYUK m. 28 kapsamında vekalet ücreti taleplerim için kesin olmayan lehe kararı elde ettiğimde idareye KEP ile başvuru yapıp ödeme talep ediyorum. Onlar da karar kesin olmadığı için ödemiyorlar. Bunun üzerine kesin kararı aldığımda zaten İYUK m. 28'i tükettiğim için doğrudan icra takibi başlatıyorum. Onlar da icra dosyasına ödeme yaptıkları için evrak falan aramıyorlar. En basit ve etkili yöntemin bu olduğunu düşünüyorum.