Mesajı Okuyun
Old Dün, 12:03   #1
Av. Yakup Sağır

Mesaj İYUK m.28'in adli yargı mercii ilamlarını kapsayıp kapsamadığı sorunu

Meslektaşlarım merhabalar,

Adli yargıda görülen ve davalılardan birisinin de kamu kurumu olduğu tazminat(haksız fiil sebebiyle) davamız lehimize sonuçlanmak üzere. Fakat aklıma takılan bir konu var, bir takım meslektaşlarımla yaptığımız görüşmelerde adli yargı mercisinde alınmış olsa dahi idareye karşı cebri icra yoluna başvurulmadan önce İYUK m.28 gereğince idareye başvurunun zorunlu olduğunu ve kesinleşmenin beklenmesi gerektiğini ifade ettiler, ben ise mezkur maddenin idari yargı mercilerince(İYUK m.1) verilen kararların icrasını kapsadığını adli yargı mercilerince verilecek kararların söz konusu başvuru şartına tabi olmadığını ifade ettim. Nitekim bu yönde yargıtay içtihatları da mevcut. Fakat gördüğüm kararların hemen hepsi 2010lu yıllarda verilmiş kararlar, güncel tarihli olanına ulaşamadım. Kanunlarda değişen bir durum yok ama uygulamada/yargıtay içtihatında değişiklik mi söz konusu acaba diye sizlere sormak istedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Not: Davamız, adli yargıda görülse de idareye başvurunun özel olarak düzenlendiği istisnalar kapsamında değil.