Mesajı Okuyun
Old 28-10-2025, 08:41   #3
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Soruda da değinildiği gibi, aidat borcu nedeniyle temerrüte dayalı tahliye davasında , borcun kiralayan tarafından ödenmesi şartı aranmaktadır. Bu şartın hem icra takibi ve hemde dava yönünden gerçekleşmesi gerekir. Bu yönden soru sahibinin tespitleri doğrudur.

Açılacak itirazın iptali ve tahliye davasında hakim öncelikli olarak icra takibinin geçerliliğini , muaccel bir borçla ilgisini ve bu bağlamda icra takip tarihi itibariyle "borcun kiralayan tarafından ödenmiş " olup olmadığını araştıracaktır. Olayda hernekadar davadan önce ödeme şartı yerine getirilmiş ise de, icra takibi sırasında anılan şart gerçekleşmediğinden, borçluya muaccel olmayan bir borç için 30 günlük ödememe süresi verildiği kabul edilerek olasılıkla açılacak dava ret edilecektir.

Bu durumda ;itirazın iptali ve tahliye davasından olumlu bir sonuç elde edilemeyeceğinden, mevcut icra takibinden ( esas haktan değil ,takipten vazgeçildiği anlamında ) feragat edilerek , aidat ödeme belgesine dayalı yeni bir takip başlatılmasının daha yararlı olacağını düşünüyorum.