Mesajı Okuyun
Old 20-10-2025, 21:19   #1
lawyer233538

Varsayılan Apartman Dış Cephesinden Kaynaklanan Zararlar ve Denetim Kurulu Sorumluluğu

Müvekkilim, A Apartmanı’nda kiracı olarak ikamet etmekte olup aynı zamanda apartman denetleme kurulu üyesidir. Apartmanın yönetimi, profesyonel olarak bu işi yürüten “X Bina Yapı Anonim Şirketi” tarafından yapılmaktadır.

Yaklaşık sekiz ay önce apartmanın dış cephesinden yaklaşık 20 kilogram ağırlığında bir taş parçası, binanın zemin katında bulunan bir işletmenin bahçesine düşmüştür. Olay sırasında herhangi bir kişi bulunmadığından yaralanma meydana gelmemiş, yalnızca maddi zarar oluşmuş ve bu zarar karşılanmıştır.

İşletme, olayın ardından apartman yönetim kuruluna ihtarname göndererek gerekli onarımın yapılmasını ve benzer taşların düşme tehlikesine karşı sabitlenmesini talep etmiştir. Yönetim kurulu bu ihtar üzerine toplanmış; binanın dış cephesinde onarım yapılmasına ve binanın genel durumu hakkında bilirkişi marifetiyle sağlamlık raporu alınmasına karar vermiştir.

Yaklaşık bir ay önce benzer bir olay tekrarlanmıştır. Yine binanın dış cephesinden taş parçası aynı işletmenin bahçesine düşmüş, yine yalnızca maddi zarar meydana gelmiş ve bu zarar yönetimce karşılanmıştır.

Olayın tekrarlanması üzerine ilgili işletme ikinci kez ihtarname göndererek yönetimi gerekli tedbirleri almamakla itham etmiştir. Bunun üzerine yönetim kurulu, bilirkişi raporunun alınamama sebebi olarak 150.000 TL tutarındaki ücretin yüksekliğini göstermiş ve bu ücretin denetim kurulu tarafından uygun görülmediğini ileri sürerek sorumluluğu denetim kuruluna yüklemeye çalışmıştır.

Sorum şu benim bildiğim kadarıyla binanı dış cephesinden oluşan zararlardan kat malikleri sorumlu. Ayrıca yapısal sıkıntı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, gizli ayıptan dolayı müteahhit sorumlu olmaz mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 41. maddesi uyarınca denetim kurulunun görevi, yönetimin gelir ve gider işlemlerini denetlemektir. Denetim kurulu, bilirkişi ücretini fahiş bularak mali açıdan uygun görmemesi, denetim kurulunda bulunan müvekkilimin sorumluluğunu doğurur mu? Uzun oldu, cevaplarınız için teşekkürler.