|
|
|
|
"Merhabalar, ben konuyu yanlış anladığınızı düşünüyorum. Siz olaya başkasının arazisine yapılan kaçak yapı şeklinde yaklaşmışsınız. Ancak burada Tesis Kadastrosu sırasında oluşturulmuş resmi bir muhdesat söz konusu. Bu durumda muhdesat sahibine men'i müdahale davası"
Soru da böyle bir açıklık yok. Muhdesat şerhi elbette ki yasal bir dayanak ile tapu kayıtlarına işlenir.Benim burda vurgulamak istediğimi siz zaten emsal bir karar ile doğrulamış siniz.Arsa malikinin şerh lehtarina açacağı meni müdahale yıkım tahliye şerh terkini davası durumunda dahi yasal konulmuş şerh lehtari ( mirascilarina) ödenmek üzere muhdesat bedeli depo ettirilerek davanın kabulüne karar verilmektedir.Elimde örnek mevcuttur.
|
|
 |
|
 |
|
Ancak soruda müvekkil taraf, muhdesat sahibi olan taraf. Yani arsa sahibi muhdesat terkini davası açsa bile müvekkilin yüksek miktarda harç ve vekalet ücreti ödemesini gerektirecek bir durum bulunmuyor. Ayrıca kötü niyet üzerinden asgari levazım bedeli de söz konusu olamaz. Dolayısıyla ortada sulh gerektiren bir durum da bulunmuyor.
İlgili karardan:
"...arazi sahibinin mülkiyet hakkını ileri sürerek ve muhdesat bedelini hak sahibine ödemesi suretiyle mahkemeden terkin talebinde bulunması olanaklıdır. Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş, keşfen bilirkişilere belirtme konusu hakkın dava tarihindeki rayiç değerini hesaplattırmak, bulunacak bedeli davacıya depo ettirmek, birlikte ifa suretiyle tapu sicilinde davalı lehine yapılan belirtmeyi terkin etmek olmalıdır."
Bu arada şunun da altını çizmek gerek, aslında soru sahibi muhdesat bedelinin arazi sahibinden nasıl tahsil edilebileceğini de merak ediyor, yani muhdesat bedelini alıp terkin işlemine hazır. Ancak yukarıdaki emsal karar, böyle bir davayı muhdesat sahibi değil, arazi sahibinin açabileceğine hükmediyor. Yani muhdesat sahibinin binanın rayiç değerinin kendisine ödenmesini isteyerek terkin talebinde bulunabileceği bir dava türü değil. Yani şu durumda muhdesat sahibi, bina bedelini ödemesi için arazi sahibini zorlayamayacaktır da.
Saygılarımla