|
|
|
|
Arsa sahiplerinin muhdesat serh lehtarina meni müdahale tahliye yıkım serh terkini davası acma hakkı mevcut olup,bu davada yüklü miktarda harç ve vekalet ücreti kaybetmeniz muhtemeldir.Diger taraftan sizin de arsa malikine muhdesat bedeli ( iyi niyetli iseniz güncel değeri/ kötü niyetli iseniz asgari levazım bedeli )talep etmeniz mümkündür.
Bana göre arsa maliki ile böyle bir dava ile karşılaşmak matematik olarak çok büyük zarara sebep olacaktır.Sulh olmak en mantıklı yol gibi görünüyor.
Zilyedin taşınmaza haksız mudahele nedeniyle isgalciye müdahalenin meni davası açması emsal kararlar gereği mümkündür.
|
|
 |
|
 |
|
Merhabalar, ben konuyu yanlış anladığınızı düşünüyorum. Siz olaya başkasının arazisine yapılan kaçak yapı şeklinde yaklaşmışsınız. Ancak burada Tesis Kadastrosu sırasında oluşturulmuş resmi bir muhdesat söz konusu. Bu durumda muhdesat sahibine men'i müdahale davası açılması veya iyi niyet/kötü niyet araştırması yapılması gibi uygulamalar burada söz konusu olamaz. Kadastro sırasında oluşturulan muhdesatlar kanuni ve resmidir ve kişisel hak doğurur (Kadastro Kanunu Madde 19.). Muhdesat sahiplerinin kullanım hakları korunur.
Kadastro tespitinde yapılan muhdesat kaydı, yapıların arazinin bütünleyici parçası olduğu yönündeki hukuk normunun istisnalarından biridir.
Muhdesatın terkini için şunlardan biri gerekir:
1) Hak sahibinin talebi
2) Yapının yıkılması
3) Mahkeme kararı gereklidir. Ancak mahkemenin terkin kararı vermesi için hukuksuz veya yolsuz bir kaydın olması beklenir. Kadastro Kanununa uygun oluşturulan muhdesat lehtarının hakları korunur.
Ancak arazi sahibinin muhdesat bedenilini hak sahibine ödemesi koşuluyla mahkemeden terkin talebinde bulunabileceği ile ilgili bir Yargıtay kararı mevcut (14.HD E:2009/2013, K:2009/3475, T:19.03.2009)
Ayrıca:
(14. HD. E:2007/2759, K:2007/3688, T:05.04.2007)
"Muhdesat şerhi, muhdesat konusu ile arazinin bütünleşmesine engel olur ve muhdesat sahibine muhdesatı araziden ayrı olarak kullanma ve kullanmaya karşı üçüncü kişilerin haksız elatmaları varsa bunun kaldırılmasını isteme yetkisi tanır."
Saygılarımla