29-09-2025, 22:45
|
#5
|
|
 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ |
 |
|
|
|
|
|
|
Meslektaşım merhabalar;
Müdahaleden men şartı yerine getirilmeden ecrimisil talep edemezsiniz. Bugün ihtar çektiğinizde geçmiş 5 yıl için ecrimisil isteyemezsiniz. Örneğin bugün ihtar çektiniz, davayı 8 yıl sonra yani 2033 yılında açtınız, işte o zaman 2033 yılından 5 yıl geriye dönük olarak ecrimisil isteyebilirsiniz.
Ancak müdahaleden men şartının da bazı istisnaları var. Aşağıda bunu açıklayan güzel bir HGK bırakıyorum. Bu istisnalardan biri var ise; ihtara gerek olmaksızın, bugünden geriye dönük 5 yıl için ecrimisil talep edebilirsiniz.
Yargıtay HGK 27.02.2002 gün ve 2002/3-131 E, 2002/114 K; "Kural olarak, men edilmedikçe paydaşlar birbirlerinden ecrimisil isteyemezler. Ancak, bu kuralın yerleşik yargısal uygulamalarla ortaya çıkmış bir takım istisnaları vardır. Bunlar; davaya konu taşınmazın kamu malı olması, ecrimisil istenen taşınmazın (bağ, bahçe gibi) doğal ürün veren yada (işyeri, konut gibi) kiraya verilerek hukuksal semere elde edilen yerlerden olması, paylı taşınmazı işgal eden paydaşın bu yerin tamamında hak iddiası ve diğerlerinin paydaşlığını inkar etmesi, paydaşlar arasında yapılan kullanım anlaşması sonucu her paydaşın yararlanacağı ortak taşınmaz veya bölümlerinin belirli bulunması, davacı tarafından diğer paydaşlar aleyhine daha önce bu taşınmaza ilişkin, elatmanın önlenmesi, ortaklığın giderilmesi, ecrimisil ve benzeri davalar açılması veya icra takibi yapılmış olması halleridir. Bu nedenle, davaya konu taşınmazlar yönünden sayılan istisnalar dışında intifadan men koşulunun gerçekleşmesi aranacak ve intifadan men koşulunun gerçekleştiği iddiası, her türlü delille kanıtlanabilecektir.
|
|
 |
|
 |
|
Karar için çok teşekkürler Musa Bey.
İstisna denmiş ancak neredeyse her seçeneği kapsıyor, artık istisnalıktan çıkıp norm haline gelmiş diyebiliriz  Saygılar.
|