Mesajı Okuyun
Old 28-09-2025, 17:17   #9
Admin

Aslında HGK 17.01.2018, E. 2017/1281 – K. 2018/35 kararı özel bir karar diye düşünüyorum.

TMK 1023'e göre tapu kütüğündeki tescile dayanarak iyi niyetle mülkiyet kazanan üçüncü kişi korunur. Bu normal şartlar altında "yolsuz tescil" için de geçerlidir. Ancak HGK kararının vurguladığı bu korumanın sadece tasarruf yetkisinin bulunmaması eksikliğini giderecek olması diye düşünüyorum.Tescil yolsuz dahi olsa özünde tasarruf yetkisi ile ilgiliyse, iyiniyetli üçüncü kişi korunacaktır. Örneğin muvazaa davalarına dayalı yolsuz tescil veya temyiz kudretinin olmamasına/vekaletin geçersizliğine vs. dayalı yolsuz tescil örneğinde olduğu gibi. Bu örneklerde de tescil yolsuzdur ama bu yolsuzluk tasarruf yetkisine yöneliktir.

Ama eğer tescilin diğer geçerlilik unsurları (resmî senet, yevmiye kaydı vs.) eksikse, HGK'ya göre bu eksiklik iyi niyetle de giderilemez.

Ben bu kararı şu şekilde yorumluyorum: Eğer geçersiz bir vekaletle bir satış yapılmışsa, bu tescil yolsuzdur ama sakatlık tasarruf yetkisine yönelik olduğundan iyi niyet korunur. Ama tapu müdürünün imzası taklit edilerek bir satış yapılmılsa, bu tescil baştan yokluk derecesinde sakat olduğundan iyiniyet dahi korunmaz