29-08-2025, 10:01
|
#1
|
|
Mirası reddeden mirasçının altsoyunun mirasbırakanın ölüm tarihinde doğmamış olması durumu
Merhaba meslektaşlarım. Miras hukuku bakımından sorun yaşadığım bir dosya var. Farazi isimlerle aktarıyorum olayı.
Ahmet (Miras Bırakan), 01.05.2022'de ölüyor. Geriye eşi ve üç çocuğu mirasçı kalıyor. Eş ve iki çocuk mirası reddediyor, diğer çocuk Veli tereke borca batık olmasına rağmen malları bırakmamak için reddetmiyor. Mirası reddeden çocuklardan Ayşe'nin Ahmet'in vefat tarihinde 1 yaşında olan Fatma adında bir kızı var. Ayşe mirası reddederken altsoyu bağlar şekilde yapmadığı için sonradan eşiyle beraber kızları Fatma için velayeten reddi miras yapıyor. Red kararları sorunsuz kesinleşiyor. Ayşe'nin miras bırakanın ölümünden 2 yıl sonra 01.08.2024 tarihinde Ali isimli bir çocuğu daha oluyor.
Miras Bırakan Ahmet'in bir alacaklısı icra dosyasından aldığı yetkiyle veraset ilamı alıyor. Veraset ilamında Veli ile beraber Fatma ve Ali de mirasçı gösteriliyor. Fatma'nın reddi miras kararı var onun açısından sorun yok. Fakat ALi hakkındaki durumu çözemedim.
Mirasçılık ölüm anındaki duruma göre belirleniyor. Benim hukuk mantığım Ali'nin miras bırakanın ölüm tarihinde doğmamış hatta ana rahmine düşmemiş olması sebebiyle mirasçı olmayacağını söylüyor.
Bu durumda ALi'yi borca batık mirastan kurtarmanın yolu nedir?
Mirasçılık belgesinin iptali davası açmayı düşündüm ama Ali'nin mirasçılık durumunda şüpheye düştüm yukarıda bahsettiği mirasçılık belgesi yüzünden.
Ali'nin mirasçı olduğunun yeni öğrenildiğinden bahisle 3 aylık sürenin yeni başladığını iddia ederek sulh hukukta mirasın gerçek reddi beyanında bulunmayı düşündüm daha az masraflı olduğu için ama red kararı verme ihtimali yüksek geldi bana.
Ya da asliye hukukta hükmen red davası açmayı düşünüyorum. Ama hükmen red davası bütün mirasçılar üzerinde sonuç doğuyor ve mirası reddetmeyen kardeş Veli bu durumda çok büyük sorun çıkartabilir.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Özellikle miras bırakının ölümü tarihinde mirası reddeden mirasçının henüz ana rahmine düşmemiş ve doğmamış altsoyunun mirasçı olmayacağı yönünde karar ve doktrin taraması yaptım ama bir sonuca varamadım.
|