Bir an için yeni malik olmadığınızı, eski malik sıfatıyla ihtiyaç nedeniyle yeni bir tahliye davası açacağınızı varsayalım. Bu durumda 350. madde gereğince sözleşmenin bitim tarihinde 1 ay içinde davanızı açabilecektiniz. Bu senaryoda da "kira sözleşmesi zaten yenilenmiş" olacaktı ama yenilenmiş olması dava açmanıza engel olmayacaktı, zira kanun sözleşme bitim tarihinden itibaren bu davayı açmak için size 1 ay süre tanımış.
O zaman yeni malik olunca da sözleşmenin yenilenmiş olması sizi endileşendirmemeli diye düşünüyorum, çünkü siz halefiyet gereği bu davayı açacaksınız, o yüzden sözleşmenin yenilenmiş olması bence önem taşımıyor.
İhtarın önemini birkaç yönden irdelemek lazım:
1- dava açma süresi içinde ihtar çekerseniz, bk 353 gereği dava sürenizi uzatırsınız, yani 1 ay içinde açma zorunluluğunuz kalmaz, 1 yıl içinde istediğiniz zaman açabilirsiniz.
2- Sözleşmede aktin feshi için bildirim zorunluluğu getirilmişse, ihtar çekmeden davayı açarsanız davanız reddedilir. (bkz.
https://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=17224).
3- İhtar halefiyeti bildirmek açısından önemlidir. Teorik olarak şu anda kiracı yeni malikten habersiz. Halef olduğunuzu ihtaren bildirmeniz gerek diye düşünüyorum. Kiraların artık yatacağı banka hesap numarası da aynı şekilde bildirilmeli