Mesajı Okuyun
Old 08-04-2007, 15:39   #2
Av.Gülsüm Sezen

 
Varsayılan

Sayın Av. Utkan;
Davaların ayrı ayrı açılması gerekir; zaten bilirkişi raporu her biri için ayrı ayrı düzenlenecektir.
Ancak sigortanın alınan ücret üzerinden yatırılmaması nedeniyle sigortalılığın tespiti davası da açılacaksa, burada ayrı bir dava ile SSK ve işverene birlikte husumet yöneltilir.
Ayrıca iş sözleşmesi işveren ile işçi arasında yapıldığı sürece; siz yalnızca işverene husumet yöneltebilirsiniz kanaatimce. Zira müteselsil sorumluluk söz konusudur. İşveren ücreti müteahhite ödediğini iddia ederse ; bu durum işvereni ilgilendirir ve dilerse müteahhite rücu yoluna gider.

İK m.36: ...asıl işverenler müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü, ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler.
Ayrıca;
İş K. Md.2'de yer alan müteselsil sorumluluk kuralından hükmen yararlanabilmek için alt işveren ile birlikte asıl işvereni de hasım gösterebilecektir
İKm.2/7:Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.
Saygılarımla...