Mesajı Okuyun
Old 12-08-2025, 11:49   #1
Toy Avukat

Varsayılan Mirasın Kötü Niyetli Reddinin İptali Davası

Meslektaşlarım merhabalar, müvekkil ticaretle uğraşırken iş yaptığı şahıslardan birine 300.000-TL bedelli bir bono düzenleyerek veriyor. Sonrasında işbu borcu ödese de bonoyu teslim almıyor ve ödemeyi de elden yapıyor. Öte yandan ödeme yapıldığına dair hiçbir delilimiz yok.

İlerleyen süreçte alacaklısı ile arası açılınca bono kötü niyetli bir şekilde takibe konu ediliyor ve icra takibi halen derdest. TCK 156. maddesi uyarınca delil elde ederiz diye düşünerek şikayetçi olduk fakat oradan da bir şey çıkmadı. Müvekkilin üzerine kayıtlı herhangi bir malvarlığı yahut maaşı olmadığı için haciz vs. uygulanamıyor fakat şöyle bir sıkıntımız var. İki gün önce müvekkilin babası vefat etti ve birkaç taşınmaz miras kaldı.

Alacaklı yüksek ihtimalle taşınmazların satışını isteyecek. Bu sebeple müvekkil mirası reddetmeyi planlıyor. Ben mirası reddederse alacaklının reddin kötü niyetli olduğunu söyleyerek iptal davası açma ihtimalinin olduğunu; vefat haberi duyulmadan ve hali hazırda alacağı tahsil etme imkanlarının olmamasından faydalanarak pazarlık yapıp dosyayı kapatmanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum.

Fakat meslekte yeni olduğum için yanlış adım atmamak adına başka bir yol olabilir mi diye üstadlarımıza danışmak istedim. Yardımcı olabilen çıkarsa çok memnun olurum. İyi çalışmalar diliyorum.