Mesajı Okuyun
Old 27-07-2025, 18:53   #1
Av. İrem UYANIK

Varsayılan Görevli Mhk Tespiti

Meslektaşlarım merhaba, 🙏🏻
Her iki tarafın da tacir olduğu bir abonelik sözleşmesinden kaynaklanan fatura alacağına istinaden başlatılan ilamsız icra takibine borçlu tarafça itiraz edildi. İtirazın iptali davası açmadan önce, ticari dava şartı kapsamında arabuluculuk başvurusu yaptım.

Ancak sözleşme içeriğini incelediğimde, hizmetin kullanım amacının “bireysel” ve “mesken” için olduğu, ayrıca ilgili taşınmaza ilişkin kira sözleşmesinde de taşınmazın “konut” olarak kullanılacağının belirtildiğini fark ettim. Bu nedenle, olay bazında tüketici mahkemelerinin görevli olabileceği ihtimali aklıma takıldı.

Bu kapsamda:
1.Somut olayda görevli mahkemenin belirlenmesine ilişkin görüşlerinizi rica ederim. Taraflar tacir olsa da kullanım amacının konut olması görevli mahkemeyi tüketici mahkemesi yapar mı?
2.Olası bir görevsizlik kararına karşı dava şartı engeline takılmamak adına hem tüketici hem ticari uyuşmazlık bakımından ayrı ayrı arabuluculuk başvurusu yapmak istedim. Ancak bu durumun vakit kaybı mı olacağı ya da aynı uyuşmazlık için tek bir tutanağın yeterli olup olmayacağı konusunda da görüşlerinizi almak isterim.

Şimdiden teşekkür ederim 🌸