Mesajı Okuyun
Old 24-07-2025, 10:25   #3
av.aleyna

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
1.) "Anlaşmalı boşanma" davası olarak açılan boşanma davasında taraflar arasında anlaşma sağlanamadığının anlaşılması halinde dava kendiliğinden "çekişmeli boşanmaya" dönüşür. Aslında bunun için ayrıca ıslah dilekçesi verilmesine gerek yoktur. Kaldıki 177/1 m.ye göre ıslah süreye tabi olmayıp tahkikat sonuna kadar yapılabilir. Bunun dışında anlaşmalı boşanma protokolünde (şartlarında) hüküm verilinceye kadar değişiklik yapılabilir veya eski protokole dayanmaktan vazgeçilip yeni protokol verilebilir. Ya da “davamız çekişmeliye dönüştü” denildikten sonra da yeni bir anlaşma protokolü hazırlanabilir. Önemli olan tarafların ortak protokolde anlaşmaları, bunu hakime bildirmeleri ve hakimin protokol şartlarını kabul etmesidir.Böylece bu aşamada ,anlaşmalı olarak devam etme talebiniz bulunduğundan ıslah dilekçesi yollamaya gerek yoktur.

2.) HMK MADDE 104--" (1) Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır." hükmüne göre "HMK nun tayin ettiği" süreler uzatılmakta "hakimin tayin ettiği" süreler ise uzatma kapsamı dışında kalmaktadır. Sorulan olaydaki iki haftalık sürenin çekişmeli boşanmaya dönüştürme için verildiği ve "hakimin tayin ettiği " sürelerden olduğu anlaşılıyor. Bu yönden bu sürenin adli tatilde uzaması söz konusu olmaz. Diye düşünüyorum.

çok açıklayıcı ve değerli cevabınız için teşekkür ederim. Cevabı görmeden önce yeni protokolü dosyaya sundum ve hiçbir sorun yaşamadım. teşekkürler