Mesajı Okuyun
Old 22-07-2025, 10:03   #2
Av. Engin EKİCİ

Alıntı:
sayın meslektaşlar konu şu bir işyeri işten ayrılan işçilerine yasal olarak koşulu sağlamadıkları halde işten ayrıldıklarında kıdem ödemesi yapıyor bunu uzun yıllardır sürdürüyor. bu durum yeni bir istifada hak doğurur mu bu süregelen bi durumdur bana da ödemeli işveren diyebilir mi hak kazanamayan işçi istifasının akabinde? yorumlarınızı bekliyorum
Sayın avukato0206;

Belirttiğiniz durumun, bir nevi "kazanılmış hak" gibi değerlendirilip tüm işten ayrılmalarda/çıkarılmalarda meşru bir talebe dönüşebilmesi kanaatimce mümkün olmaz. Çünkü işveren burada işçi lehine bir uygulamaya inisiyatif alarak işlerlik kazandırmış olmakla birlikte; iş sözleşmesinde, "her ne sebeple olursa olsun iş akdi sona erdiğinde bir yılını tamamlamış işçiye kıdem tazminatı ödenir" biçiminde bir düzenleme yoksa, teamül haline de gelse yeni bir istifayla işten ayrılmada kıdem tazminatı talep edilemez ve bu yönde bir talep, kıdem tazminatına hak kazanmak için tahdidi olarak sayılmış nedenlerin varlığı yoksa karşılanamaz. Başka deyişle istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılmazsa işçi, "ben bu iş yerine her koşulda kıdem tazminatı ödendiği için girdim ve yıllarca çalıştım" vb. tarzda bir gerekçe ileri sürerse bu yaklaşımın iyi niyetle bağdaşmadığını değerlendirmek isabetsiz olmaz. İşveren bu işçi dostu yaklaşımından -kötüye kullanım, ekonomik koşullar ya da herhangi bir nedenle- vazgeçmiş olabileceği gibi ilkesel olarak bu uygulamayı sürdürmek istemeyebilir.

Saygılarımla...