Dün, 22:14
|
#2
|
|
“Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir” (HMK m. 310/1). Bu yönden temyiz aşamasında da feragat mümkündür. “Feragat, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir” (m. 310/3) .
Diğer yandan davadan feragat halinde haktan da feragat edilmiş olur. “Feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur”(m.311) Dolayısı ile bedele ilişkin talepden feragat edilmekle,aynen iade sağlanamaması halinde sonradan bedel davası açılamaz.Asıl önemlisi İİK nun 24/4 m.sinden yararlanılarak mahkemenin tespit ettiği bedelin tahsili imkanı da ortadan kalkmış olur.
Haktan feragat yerine "bedele yönelilik icra takibinden feragat" edilmesi halinde sonradan bedelle ilgili takip yapma imkanı varsa da, bedelin yerel mahkemece tespit edilen miktarına karşı istinaf yoluna başvurulmadığından, bu miktar karşı taraf lehine kazanılmış hak teşkil edecektir. Bu durumda takipten feragat edildiğinde ise, ilerki takiplerde mahkemece tespit edilen miktar aşılamayacağından durum değişmeyecektşir.
SONUÇ; Temyiz aşamasında da bedel talebinden veya takipten feragat mümkün olmakla beraber, bu feragatin müvekilinize herhangi bir yararının olmayacağını düşünüyorum.
|