Dün, 16:46
|
#6
|
|
Mevcut olmayan bir kaydın düzeltilmesinin istenemeyeceği açıktır.
İlk cevabımı genel bilgilerime dayalı olarak yazdım.Sonradan rastladığım aşağıdaki kararda da Yangın sonucu yok olan nüfus kayıtları ile ilgili davanın "tespit" davası şeklinde açılacağı ifaede edilmiştir.
Bence açıcak tespit davası nufus kayıtlarının düzeltilmesine yönelik eda davasının bir benzeridir. Ortada düzeltilecek bir kayıt bulunmadığından usulü zorunluluk nedeni ile tespit davası şeklinde açılmaktadır. Dolayısı ile tespit davası açılmakla mahkenin ara kararı yerine getirilmiş olacaktır.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2008/13027
Karar Numarası: 2008/15293
Karar Tarihi: 17.11.2008
Davacılar; eş ve babaları A.İ.1335 doğumlu olup, 21.9.1962 tarihinde vefat ettiğini, vefatından on yıl sonra 1973 yılında Eruh hükümet konağında çıkan yangında bütün nüfus kayıtlarının yandığını, sonradan yapılan yersel yazımda, bu tarihten önce ölmüş olanların nüfus kütüğüne yazılmadığını, ileri sürerek; Abdullah İlhan’ın 21.9.1962 tarihinde öldüğünün tespiti ile ölüm tarihinin nüfus kütüklerine tescil edilerek T.C. kimlik numarası verilmesini talep etmişlerdir.
Mahkemece; “..davacıların tespit hükmü almalarında güncel ve hukuken korunabilecek bir yararları bulunmadığı..” gerekçesiyle istek reddedilmiştir.
Dava; ölümün ve tarihinin tespiti isteğine ilişkindir.
Ölüm tarihinin tespiti istenilen A. İ.nüfusta kaydı bulunmamaktadır.
.
Nüfus Müdürlüğü; Eruh hükümet konağında 1973 yılında çıkan yangında tüm nüfus kayıtlarının ve kütüklerin yandığını, yangından önceki aile kütüklerinin arşivde bulunmadığını, yangından sonra yersel yazım yapıldığını, yapılan yersel yazımda ise, bu tarihten önce ölmüş olanların kayda alınmadığını bildirmiştir.
Bir hakkın kullanılması için bir kimsenin sağ veya ölü olduğunu veya belirli bir zamanda yada başka bir kimsenin ölümünde sağ bulunduğunu ileri süren kimse iddiasını ispat etmek zorundadır. (TMK.m.29/1) Doğum ve ölüm, nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunur. (TMK. m.30/1) Nüfus sicilinde bir kayıt yoksa gerçek durum her türlü delille ispatlanabilir. (TMK. m.30/2) Ölüme bağlı hakların kullanılabilmesi için; kişinin öldüğünün veya belirli bir zamanda ölü olduğunun tespitini talep etmekte davacıların hukuki yararları mevcuttur.
Yapılan soruşturma ve toplanan delillerle; 1335 doğumlu A. İ. hakkında sigortalı işe giriş beyannamesi düzenlendiği ve (2203597) sigorta sicil numarası ile sigortalılığının tescil edildiği, askerlik yaptığı, 1973 yılındaki yangından önce nüfus kütüğünde kayıtlı bulunduğu, kendisine nüfus hüviyet cüzdanı verildiği ve bu tarihten önce de öldüğü gerçekleşmiştir. O halde, adı geçen şahsın ölümünün ve ölüm tarihinin tespitine karar verilmesi gerekirken, yasal olmayan gerekçe ile tespit isteğinin reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen kararın yukarda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 17.11.2008 Pzt.
|