Bugün, 09:17
|
#2
|
|
Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa , inşaat ruhsatını alma yükümlülüğü iş sahibine aittir. İş sahibi bu yükümlülüğü vekaletme ile de yükleniciye devredebilir.
1.Sözleşmede yükümlülüğün yükleniciye aidiyeti konusunda bir hüküm veya devir için verilen bir vekaletname yoksa; inşaat ruhsatı iş sahibi tarafından alınması gerekeceğinden ve yüklenicinin ruhsat alınmadan işe başlaması imkanı olmadığı gibi, kendi edimini yerine getirmeyen tarafın , karşı edimin isfasını talep edemeyeceğinden, bu aşamada sözleşmenin iş sahibi tarafından feshi için haklı sebep oluşmamıştır. Öncelikle iş sahibinin inşaat ruhsatını alıp sonra yükleniciye işe başlaması için ihtarname göndermesi gerekecektir.
2.Sözleşmede yükümlülüğün yükleniciye aidiyeti konusunda hüküm var ise veya yükümlülük vekaletname ile yükleniciye devredilmiş ise; inşaat ruhsatı 6 ay içinde yüklenici tarafından alınarak 12 ay sonra eser teslim edilecek idi. Ruhsatın alınması için başvuru süresi ve eserin tamamlanmaı belirli bir vadeye bağlanmış olup ; aradan 12 ay geçmesine rağmen ruhsat , işe başlama ve bitirme konusunda bir gayret sarf etmeyen yükleniciye (sizin de belirttiğiniz gibi) ihtarname çekip yeni bir süre tanınmasının etkisiz olacağı (TBK m. 124) cihetiyle ayrıca bir süre tanınmadan aleyhine TBK 125/2 ve 473/1 m. göre sözleşmenin haklı nedenlerle feshi davası açılabileceğini söyleyebilirim.
|