Mesajı Okuyun
Old Dün, 13:33   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Paydaşın diğer paydaş aleyhine müdahalenin önlenmesi davası açabilmesi için davacı paydaşın kullandığı hiçbir kısmın olmaması gerekir.Eğer varsa ortaklığın giderilmesi davası açılabilmektedir. Sorulan olayda davacı paydaşın kullandığı bir kısım bulunmadığına göre müdahalenin önlenmesi davası açmasına engel hal bulunmamaktadır.

Ecrimisil için Yargıtayın böyle bir sınırlama öngörmediği anlaşılmaktadır. Aşağıdaki istisnalar dışında İntifadan men unsuru gerçekleştirilerek ecrimil istenebilecektir.

BİLGİ NOTU: Paydaşın diğer paydaş aleyhine açacağı ecrimisil davasında ; kural olarak davalı intifadan men edilmedikçe ecrimisil istenemez.
Ancak bu kuralın birtakım istisnaları vardır ki bunlar; ecrimisil istenen taşınmazın ( bağ, bahçe, işyeri gibi ) doğal ürün veren yada kiraya verilerek hukuksal semere elde edilen yerlerden olması, paylı taşınmazı işgal eden paydaşın bu yerin tamamında hak iddiası ve diğerlerinin paydaşlığını inkar etmesi, paydaşlar arasında yapılan kullanım anlaşma sonucu her paydaşın yararlanacağı ortak taşınmaz veya bölümlerinin belirli bulunması, davacı tarafından diğer paydaşlar aleyhine daha önce bu taşınmaza ilişkin, elatmanın önlenmesi, ortaklığın giderilmesi, ecrimisil ve benzeri davalar açılmış bulunması halleridir.