Mesajı Okuyun
Old 30-06-2025, 13:53   #1
avseyupustaoglu

 
İnceleme Payli Mülkiyette Ortakliğin Giderilmesi Davasi Açilabilir Mi

Herkese merhabalar,
Kurum bünyesinde çalıştığımdan dolayı miras hukuku ile ilgili davalara hakim değilim. Bir akrabamın hukuki destek istemesiyle araştırmaya başladığım bu süreçte uygulamaya hakim olmamanın verdiği birkaç soru ile boğuşuyorum yardımcı olabileceklere şimdiden saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum...

1-Söz konusu taşınmaz mallar, tapuda intikal sebebiyle hali hazırda paylara bölünmüş gözüküyor. Böyle bir durumda paylı mülkiyette ortaklığın giderilmesi davası açmamıza gerek var mı? (Not: satış yoluyla ortaklığın giderilmesini istemiyoruz.) (çok fazla mirasçı var herkese ulaşamıyoruz.)

2-Paylı mülkiyet olarak gözüken taşınmazda mirasçılar paylarını yine istediği gibi satamıyor çünkü şufa hakkı devreye giriyor. Bu konuda dava eliyle verilmiş paylı mülkiyet kararı ile intikalen verilmiş paylı mülkiyet arasında ne fark var? (mahkeme tüm mirasçılara dava sürecinde ulaştığı için mi izalei şuyu kararına dayanan paylı mülkiyet satışa çıkarılabiliyor?)

3-Taşınmaz terekenin yola bakan cephesi ve bakmayan cephesi arasındaki kıymet takdiri paylı durumda olan mülkiyete dayanarak açılan izale-i şuyu davalarında tespit edilir mi? (bir meslektaşımız izalei şuyu sonucu mirasçılara parselleme yapılır dedi fakat benim aklıma bütünüyle oturmadı bu fikir. eğer belirlenecekse paylı mülkiyette satış yolu harici izalei şuyu açmakta hukuki yarar vardır diye düşünüyorum.)

4-Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?

bazıları tarafından çok basit olarak tanımlanacak bu sorularımı değerli tecrübelerinizle cevaplarsanız çok sevinirim.