Mesajı Okuyun
Old 27-06-2025, 11:27   #1
Kasparov108

 
Varsayılan Tahliye davasında kararın kesin olmasına rağmen istinafa açık denilmesi

Görülmekte olan bir tahliye davamızda hakim duruşma esnasında kira bedelini bilmediğinden istinafa açık olacak şekilde karar verdi.

Fakat biz aynı gün dava tarihinden sonraki karar tarihine kadar tüm kira dekontlarını sunarak kararın kesin olduğunu belirtip gerekçeli kararda kesin olması yönünde talepte bulunduk.

Bu sırada davalı borçlu kendisi de meslektaşımızdır ama kötü niyetli davranarak karar tarihinden sonraki kirayı 8000 TL olarak yatırıp istinaf sınırının üstünde diyerek dekontu da sunarak kararın kesin olmadığını iddia etmekte.

8000 TL olarak yatırılan kiranın fazlalık kısmını aynı gün müvekkil iade etti.

Şimdi bu durumda gerçekte karar kesin davanın açıldığı tarihte ve karar tarihinde kira bedeli belli.

Hakim gerekçeli kararda kısa kararda istinaf yolu açık olmak üzere karar verdiği için tekrar istinaf yolu açık diyebilir mi veya bu kararını değiştirebilir mi buna ilişkin emsali bulamadım.

E zaten istinaf veya temyiz gibi kanun yolu süreleri kamu düzeninden olduğu için hakimin kararın kesin olduğunu belirtmesi gerekiyor bizce. Fakat buna ilişkin iki konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Birincisi kısa kadar da istinafa açık denilmesine rağmen gerekçeli kararda kesin olduğunun belirtilmesi doğru mudur yanlış mıdır davalıya usulü bir hak kazandırır mı.

İkincisi kararın her türlü kesin olması sebebiyle gerekirse tarzih dilekçesi ile israfa açık olarak verilen kararın gerekçeli kararda düzeltilmesi mümkün müdür.

Bu iki konuda emsal içtihatlara ihtiyacım var yardımlarınızı beklemekteyim teşekkür ederim