19-06-2025, 14:54
|
#4
|
|
Sn.Katılımcı,
1-Anlaşmalı boşanma için evlilik süresinin en az 1 yıl sürmesi gerekmektedir. Süre dolamdan ancak çekişmeli dava açılabilir.
2- Anlaşmalı boşanma davası için süre uygun olduğunda her iki eşin onay verdiği anlaşma koşullarında boşanma kararı verilebilir. Karşı taraf siz kabul etmediğiniz sürece anlaşmalı boşanmada sizi nafaka ödemeye zorlayamaz.
3-Çekişmeli bir dava olduğunda eşlerin her biri boşanma ile yoksulluğa düşeceğini kanıtlayarak ( kadın- erkek farketmeksizin) yoksulluk nafakası isteyebilir.
Eşiniz kendi isteği ile işinden ayrılırsa bu durum yoksulluk nafakasında onun aleyhine değerlendirilebilir. Diğer yandan sadece çalışmıyor olmak da yeterli değildir.Nafaka isteyenin yaşam standartları ve nakte çevrilebilir mal varlığı, kredi kart ve banka hareketleri de dikkate alınacaktır.
4- Eşinizin annesine " aile bütünlüğünü bozmaya çalışma" sebebi ile aile mahkemesinde tazminat davası açamazsınız. Size yansıyan eylemlere eşiniz sessiz kalıyorsa boşanma davasında eşinize bunu kusur olarak yöneltebilirsiniz.
Eğer kayınvalidenizin doğrudan size yönelik hakaret tehdit , şiddet olarak tanımlanan eylemleri varsa 6284 sayılı yasa gereği şiddetin önlenmesi için Aile Mahkemesine başvurabilir şiddetin önlenmesi için karar verilmesini isteyebilirsiniz.
Eylemler suç teşkil ediyorsa şikayet edebilir ve yasal sürede Asliye Hukuk Mahkemesinde tazminat davası açabilirsiniz.
Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır.
|