21-05-2025, 12:06
|
|
|
İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye ve Örnek 13 İcra Takibi
Meslektaşlarım merhabalar, müvekkilin kiraya veren konumunda olduğu bir kira ilişkimiz var. Sözleşmenin başlangıç tarihi 15.01.2023 ve kiracının yanında sözleşmede bir de kefil bulunuyor. Müvekkil ile kiracı sözleşmenin başlangıcından bu yana kira bedelinin ödenmesiyle alakalı sıkıntı yaşıyor ve müvekkilin öncelikli isteği kiracıyı tahliye etmek. Bu konuda sormak istediğim bazı hususlar var.
1-) İlk etapta TBK 352/2. maddesi uyarınca iki haklı ihtardan yola çıkarak hareket etmeyi düşündüm fakat hem örnek 13 icra takibi ihtar yerine geçeceğinden hem de daha az masraflı olacağından örnek 13 başlatmaya karar verdim. Bu hususta gözden kaçırdığım bir şey var mı acaba?
2-) Örnek 13 takibini kefile yöneltemeyeceğimden tahliye kısmını hallettikten sonra 5 yıllık zamanaşımı süresini de kaçırmadan kefile karşı örnek 7 icra takibi başlatmayı düşünüyorum. Olması gereken bu mudur?
3-) Kiracı bu ayın kirasını da ödemedi, sözleşme başlangıç tarihi 15.01.2023 ve sözleşmede kira bedelinin her ayın 5. gününün sonuna kadar yapılacağı yazıyor. Mayıs ayını hesaba dahil etmeyip örnek 13 başlatıp; sonrasında Haziran ayına geçtiğimizde Mayıs ayı için de takip başlatıp iki haklı ihtar koşulunu da böylelikle yerine getirebilir miyim? Yoksa sözleşmede kararlaştırılan vade dolduğu için Mayıs ayını da ilk takiple beraber mi talep etmeliyim?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
|