20-05-2025, 11:33
|
|
|
Vasinin Taşınmaz Satışı İçin Vekil aracılığıyla Yetki Talebi
Herkese iyi günler,
Anneannesine vasi olarak atandığını belirterek gelen kişi(henüz karar kesinleşmemiş), anneannesinin bakım masraflarının gelirlerinden fazla olduğu ve anneannesine ait gayrimenkullerden birinin satışı için mahkemeden yetki talep etmek istediğini söyleyerek benden bu konuda hukuki destek talep etti.
Bu görüşmeden sonra iki noktaya kafam takıldı, forumu inceledim ama sorunlarıma tam olarak cevap olabilecek bir başlık bulamadığım için sizlere danışmayı uygun buldum.
1. Soru - İlk olarak aklıma vekaletnamenin kimin adına düzenleneceği sorusu geliyor, malumunuz eğer ki vasi kısıtlı adına bir vekaletname verecekse bunun için vesayet makamından yetki alması gerekli, hatta avukatlık sözleşmesi yapmak için de ayrıca bir yetki alması gerekiyor. Eğer ki vasi kendi adına vekaletname verecekse böyle bir prosedüre gerek olmadığı aşikar fakat bu kez de vasinin kendi adına verdiği vekaletname ile vesayet makamından taşınmaz satışı için yetki talep edebilir miyim?
- Benim fikrime göre, doğrudan kısıtlıyı temsil durumu söz konusu olmadığı için vekaletnamenin vasi adına çıkartılması gerekli ve yeterlidir zira vasi, sıfatının kendisine verdiği yetkiyi yine külfeti(avukatlık ücreti) kendisine ait olacak şekilde bir avukat aracılığıyla talep etmek istemektedir.
2. Soru - Kısıtlının 5 parça gayrimenkulü bulunmakta, bu gayrimenkullerden bir kısmı tarımsal arazi, bir kısmı paylı mülkiyete tabi arsa ve bir adedi de kısıtlının bakım gördüğü tamamı kendine ait evi. Vasi, doğal olarak kendisinin ikamet ettiği evin satılmasını istemiyor, tarımsal arazilerde elbirliği mülkiyeti söz konusu olduğu için satış gerçekleştirmek pek gerçekçi değil zira kısıtlının mirasçıları kısıtlıya hasım vaziyette son çare paylı mülkiyetteki taşınmazlardaki payın satışı imkanı gibi duruyor. Mahkemeden belirli bir taşınmazdaki payın satışı için yetki talep edebiliyor muyuz yoksa mahkeme tüm taşınmazları mı göz önünde mi bulunduruyor?
Cevaplarınızı merakla bekliyorum herkese iyi çalışmalar
|