12-05-2025, 11:49
|
|
|
Meslektaşım merhabalar;
Öncelikle; " Ekspertiz raporunda " , BAGAJ HASARLI EZİK VAR,ARKA PANELDE EZİK VAR, ÖN CAM DEİŞEN ORJİNAL, SAĞ ÖN PODYE PANEL ŞASEDE DÜZELTME İŞLEMİ VE BOYA VAR, SOL ÖN PODYE VE ŞASEDE EZİK VAR, AİRBAGLAR TAMİRLİ DEĞİŞMİŞ AKTİF, ..." tespitleri aslında aracın ağır hasarlı olduğunun göstergesi. Ancak ben bu işlere biraz ilgisi olan biri olarak biliyorum bunu. İlgilim olmasa yada biraz araba değiştirmeyi seven biri olmasam bunu bilmezdim muhtemelen.
1- Ben mutlaka suç duyurusunda bulunurdum, hiçbir şey çıkmasa bile ödemeye zorlama açısında faydası olabilir. Burada aracın satış bedelinin önemli olduğu kanaatindeyim. Zira; ağır hasarlı araçların satışı da yapılıyor ancak hasarsız yada az hasarlı araçlara göre daha uygun bedellere satış yapılıyor. Müvekkiliniz aracı ağır hasarlı fiyatına almış ise, dolandırıcılık suçu oluşmaz ancak hasarsız araç fiyatına almış ise dolandırıcılık suçu oluşur kanaatindeyim.
2- Biz genelde bu tip durumlarda; delil tespiti yaptırdıktan sonra aracı tamir ettiriyoruz ve alacak talepli dava açıyoruz. Öteki türlü dava süresince arabadan faydalanılamıyor. Bunun yanında araçtan mahrum kalınan süre için ikame araç bedeli tazminatı da aynı davada belirsiz alacak olarak istenebilir. Öncelikle icra takibinde şansımı denedikten sonra, itiraz üzerine dava yoluna gidiyorum. Bildiğiniz üzere; satıcı gizli ayıplardan ve bilmediği kusurlardan bile sorumlu. Araçta 1.500.000 TL'lik masraf var ise, bunu ödemek zorunda.
Burada aracın ve bedelin karşılıklı iadesi de düşünülebilir ancak ben doğru bulmuyorum. Zira; dava bitene kadar araç daha fazla değerleniyor ve aslen zararlı çıkıyor davacı.
Bu yani 2 numaralı bentte yaptığım tüm açıklamalar; aracın satış bedelinin ne olduğu farketmeksizin geçerlidir.
3- Olası kastla adam öldürme suçunun unsurları bakımından geniş bir değerlendirme yapmamakla birlikte; ben zorlama bir yorum olacağı kanaatindeyim.
|