Mesajı Okuyun
Old 10-05-2025, 12:32   #4
imsel

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Meslektaşım merhabalar;

Aslında zamanında çok araştırdığım ve fakat mahkemeyi ikna edemediğim bir hususu sordunuz.

1- Öncelikle bir sorum var; xxxx TL şeklinde yazdığınız miktarları net şekilde yazar mısınız? Zira; malın değerinin azlığı gündeme gelebilir.


2- Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Md. 3/23; " (23) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan eşyanın değerinin fahiş olması hâlinde, verilecek cezalar yarısından bir katına kadar artırılır. Eşyanın değerinin hafif olması halinde verilecek cezalar yarısına kadar, pek hafif olması halinde ise üçte birine kadar indirilir."


3- Yatırmanız gereken miktarı siz belirleyeceksiniz. Gümrüklenmiş değerin 2 katını öderseniz; ceza indiriminden faydalanırsınız ve HAGB de alırsınız. Bunu ödediğinizde; ayrıca kamu zararını ödemenize gerek yok. Ancak; sadece kamu zararını öderseniz; ancak değerin hafifliği yada pek hafifliği nedeniyle indirim yapılarak netice cezanın 2 yılın altında kalması halinde HAGB alabilirsiniz. İkisinden herhangi birini ödemezseniz HAGB alamazsınız.


4- Genel itibariyle ve özellikle malvarlığına ilişkin suçlarda; Etkin pişmanlığın sirayeti vardır, yani şüphelilerden veya sanıklardan birisinin zararı tamamen veya mağdurun kabulü ile kısmen gidermesi halinde, bundan diğer şüpheliler ve sanıklar da yararlanır. Ayrıca, etkin pişmanlığa konu zarar gideriminin şüpheli veya sanık dışında birisi tarafından yapılması mümkündür.

Ancak bu husus etkin pişmanlık açısından kaçakçılık suçlarında uygulanmıyor. Benzer bir dosyada; 7 sanıktan 4'ünün vekilliğini üstlenmiştik, hepsi adına gümrüklenmiş değerin 2 katını yatırdığımız beyan etmemize rağmen mahkeme, mutlaka bir sanık adını belirtmemiz gerektiğini söylemiş ve bizde " hepsi adına yatırdık ancak illa bir sanık ismi belirtmemiz gerekiyor ise sanıklardan B adına yatırılmış sayılsın" demiştik. Zira; diğerlerinin beraat ihtimali varken, B'nin hiç yoktu.


5- Kamu zararının bir sanık tarafından giderilmesi halinde, bundan tüm sanıkların faydalanması gerekir. Ancak miktara göre bu risk alınır mı sizin karar vermeniz gerekiyor.


6- Son olarak etkin pişmanlıktan faydalanılacak ise; soruşturma aşamasında, sanıklara bu bildirimde bulunulmadı ise, bunu mutlaka mahkemeye hatırlatın. Zira; soruşturma aşamasında zararın gideirlip giderilmeyeceğine dair bir bildirim yok ise ve ilk bildirim mahkemece yapılmış ise veyahut sanık soruşturmada gidermek istediğini bildirmesine rağmen kendisine miktar bildirimi yapılmadı ise; soruşturma aşamasında etkin pişmanlıktan faydalanmış gibi indirim yapılması gerekmektedir.
üstadım teşekkürler.650 paket Elektronik Sigara Tütünü. Cif Toplamı 29.799,90.-TL Vergiler Top.(Kamu Zar.) 11.201,19.-T Gümrüklemiş Değer 41.001,09.-TL iki katı 82.000 tl 3 kişi ayrı ayrı ödediğinde 246.000 tl oluyor.kurum zararaı 11.000 tl hesaplanmış sanıkların önceden arşiv kaydı yok.suçun cezası 1 ila 3 yıl.650 paket sigara malın azlığına girer mi? bir de (10) "Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz.[5]" maddesi var bu sadece kurum zararını ödersek malın değer azlığı oolmazsa hagb verilemeyecek gibi.sadece kamu zararaının ödetsek hagb alabilir miyiz sizce?