09-05-2025, 16:00
|
|
|
Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yolunda Borca İtiraz
Meslektaşlarım merhabalar, müvekkilim akrabasıyla bir araç alım satım sözleşmesi yapıyor ve araç bedelini temin altına almak için bono düzenleniyor. İlerleyen süreçte müvekkil bedeli ödemesine rağmen bonoyu geri almıyor. Şu an elimizde sadece bedelin ödendiğine ilişkin gönderilen mesaj var. Sonrasında taraflar arasında özel bir sebepten husumet oluşuyor ve karşı taraf kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip başlatıyor. Müvekkilim ise bu alacağı öncelikle ödemeyi olabildiğince geciktirmek, ispat edebilmemiz halinde ise borçtan kurtulmak istiyor. Meslekte yeni olduğum ve özellikle icra takibi konusunda nispeten bilgisiz olduğum için sormak istediğim bazı hususlar var.
1- Bildiğim kadarıyla borcun ödendiği iddiasında isek bunu 5 gün içerisinde icra mahkemesine bir dilekçe ile başvurarak yapmamız gerekiyor. İcra mahkemesi mesaj kayıtlarını sunmamız halinde işbu mesajları delil başlangıcı kabul edip tanık dinleyerek genel mahkeme gibi mi karar verir yoksa daha sınırlı bir inceleme mi yapılır?
2- Araç alım satım sözleşmesinde bononun düzenlendiği kaydı var. Buna dayanarak senedin kambiyo niteliğini haiz olmadığı yönünde şikayette bulunabilir miyiz? Senedin üzerinde teminat hususunda hiçbir ibare bulunmuyor.
3- Bildiğim kadarıyla itiraz ve şikayet takip işlemlerini durdurmayacak. Hal böyle olunca bunlarla hiç uğraşmayıp doğrudan menfi tespit davası açmak daha mı mantıklı olur?
4- İtirazımızın haksız çıkması halinde bildiğim kadarıyla %20'den az olmamak üzere icra inkar tazminatı ve %10 para cezası çıkacak. Bunun dışında vekalet ücreti çıkıyor mu nispi mi maktu mu? Şikayetin haksız çıkması durumunda maddi olarak nasıl bir yükümlülüğümüz oluyor?
Kısacası sorularımın bazıları çok acemice gelebilir fakat bildiğim şeyleri de bilmiyormuş gibi yazdım ki kapsamlı şekilde öğrenebileyim. Çünkü her ne kadar amacımız öncelikle süreci uzatmak neticede ise borcun ödendiğini ortaya koymak olsa da müvekkili ateşin içine atıp haksız çıkmamız halinde olağanüstü meblağların ödenmesini istemiyorum. Bilen biri yardımcı olabilirse çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
3- İtirazın kararı veren mahkemeye yapılması gerektiğini biliyorum fakat ödememiz gereken herhangi bir harç vs. var mıdır?
4- Kanunen haczin tatbikinden itibaren 7 gün içerisinde esas icra takibinin yapılması gerektiğini biliyorum. Eğer esas icra takibi başlatılmazsa haczin kaldırılması için talepte mi bulunmamız gerekiyor kendiliğinden kalkar mı?
Meslekte henüz bir yılımı doldurmadığım için dosya geldikçe tecrübe ediniyorum. Yardımcı olabilen çıkarsa çok memnun olurum. Herkese iyi çalışmalar.
|