Mesajı Okuyun
Old 19-04-2025, 00:57   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

 
Varsayılan

Merhabalar,

1) İmar Kanunu 18. Madde Uygulaması (diğer adıyla “parselasyon planı” veya “arazi ve arsa düzenlemesi”) imar planlarının arazide uygulanmasını sağlayan, proje alanında bulunan yol ve yeşil alan gibi kamusal alanların oluşturulması için özel mülkiyetteki taşınmazların %45’ine kadarlık bir kısmının Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) adı altında bedelsiz olarak el konulduğu, kalan kısmın ise tekrar hak sahiplerine iade edildiği, ve bu yeni parsellerin iadesi yapılırken de öncelikle parsellerin eski bulunduğu yerden, bu mümkün olmuyor ise en yakınındaki eşdeğer alandan verildiği, resen yapılan idari uygulamalardır. Taşınmaz sahiplerinin muvafakati aranmaz. Belediye encümeni kararıyla yürürlüğe girer. 1 aylık askı ilanı süresi vardır.

2) İmar planları ise sağlıklı bir kentleşme için ihtiyaç duyulan planlardır. Belediye meclisi kararıyla yürürlüğe girer. Aynı şekilde 1 aylık askı ilanı süresi vardır.

3) Dolayısıyla 18. Madde Uygulamasının iptali için açılacak davanın, imar planının ilan tarihiyle bir ilgisi yoktur. Bunlar birbirinden farklı uygulamalardır.

4) 2020 yılında yapılan bir değişiklikle her ikisi için de dava açma azami süresi “(Ek paragraf:14/2/2020-7221/6 md.) Kesinleşen imar planları veya parselasyon planlarına karşı kesinleşme tarihinden itibaren her halde beş yıl içinde dava açılabilir.” olarak belirlenmiştir.

5) Açacağınız dava direkt olarak 18. Madde Uygulaması idari işleminin iptaline yönelik olmalı, ve taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesine açılmalıdır.

6) Ancak 18. Madde Uygulamalarının iptali için açılacak davalarda, söz konusu uygulamada elle tutulur maddi bir hatanın bulunması elzemdir. Buna bilhassa dikkatinizi çekmek isterim.

Saygılarımla,
Öğr.Gör.Dr. Yunus Konbul
Har. Müh.